Osäker ny president har sänkt Mexikofonderna

Misstro mot den nya presidenten och hans parti Morena har gjort att Mexikofonderna rasat 26 procent på tre månader. Men stor osäkerhet om framtiden betyder också chans till snabb värdeökning.

Jonas Lindmark 2018-11-29 | 13:42
Facebook Twitter LinkedIn

De aktiefonder som enbart investerar i Mexiko (och finns i kategori "Övriga aktiefonder") har i snitt backat 26 procent de senaste tre månaderna. Det är betydligt mer än globalfonderna (snitt-8%) och tillväxtmarknadsfonderna (-6%) samt motsatt riktning jämfört med den andra stora aktiemarknaden i Latinamerika. Brasilienfonderna har tvärtom i snitt stigit 17 procent på tre månader.


Ny president


Nedvärderingen av Mexiko verkar främst bero på oro som orsakats av uttalanden från Andrés Manuel López Obrador (ofta kallad AMLO), som 1 juli valdes till ny president. Han var borgmästare i Mexico City fram till 2005 och brukar beskrivas som en populistisk vänsterpolitiker. Hans nystartade parti Morena fick dessutom majoriteten i kongressen.


Börsen i Mexico City föll brant redan innan valet, men återhämtade sig därefter under sommaren. Den senaste sex veckorna har dock de mexikanska aktiekurserna fallit 20 procent medan världsindex är nästan oförändrat, vilket kan bero på att misstron ökat närmare det datum som AMLO faktiskt tillträder som president, 1 december.


Delvis beror nedvärderingen på att den mexikanska peson under hösten försvagats med 10 procent mot USA-dollarn, men detta beror rimligen i grunden på samma ökade misstro. Baserat på fundamental analys av de mexikanska börsföretagen så kan det verka överdrivet att aktiekurserna faller så mycket för att vänsterpolitiker tar över makten. Men kanske är det rimligt att sannolikheten för riktigt negativa politiska förändringar ökat.


Starka band med USA


En stabiliserande faktor borde vara de starka ekonomiska band som finns mellan Mexiko och USA. De har varit hotade efter att Donald Trump valdes till amerikansk president för två år sedan. Men nu är förhandlingarna klara om en ny version av frihandelsavtalet Nafta, som har gott hopp om att bli godkänt. Historiskt sett är relationerna mellan länderna fortfarande goda och ekonomisk logik talar för fortsatt vänskap.


Sett över de senaste 200 åren har relationerna mellan USA och Mexiko varit betydlig sämre än idag större delen av tiden. Mexiko förlorade halva sitt territorium till USA 1848 och det var först när Nafta blev klart 1994 som den ekonomiska integrationen började. Presidenterna Trump och AMLO verkar dessutom ha inlett en vänskaplig relation, kanske för att Trump värdesätter en så tydlig valvinnare.


Risker finns förstås, enligt en analys i senaste numret av The Economist bland annat att administrationen på båda sidor saknar erfarna diplomater. Den populism och vänsterpolitik som hjälpte Morena att vinnas valet kan också ge konflikter med USA, särskilt reformer som påverkar oljeindustrin.


Chans värdeökning


Men å andra sidan betyder en börsnedgång på 20 procent att betydligt lägre lönsamhet framöver krävs för att motivera dagens kursnivå. Därmed är det lättare för mexikanska börsföretag att överraska positivt. En titt på Mexikofondernas avkastning de senaste tio åren visar dessutom en deprimerande platt trend, där varje uppgång har följts av en motsvarande nedgång. Svängningarna har varit tvära, vilket visar stor osäkerhet. Men osäkerhet betyder både risk för värdeminskning och chans till snabb värdeökning.


För de flesta fondsparare är det dock rimligt att sprida riskerna genom att välja en Latinamerikafond. Då fördelas pengarna främst mellan Mexiko och ett annat land med stor politisk osäkerhet, Brasilien (mer om det i ”Valet i Brasilien ger chans till börsuppgång”, länk ovan till höger).


Xlatinamerikafonder Xrisk

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar