Läkemedel för dyrt i USA

Att köpa fonder enbart med blicken i backspegeln är sällan klokt. Just nu ger läkemedelsfonder extra stor risk att bli besviken, för de har lyfts av dyra mediciner som skapat stigande vinster i USA de senaste åren. Men ett trendbrott kommer.

Jonas Lindmark 2018-11-15 | 13:45
Facebook Twitter LinkedIn

Det senaste halvåret är läkemedelsfonder tydliga vinnare. De har stigit i värde med 10 procent från mitten på maj till mitten på november, medan aktiefonder generellt backat 6 procent. Ingen annan kategori har stigit lika mycket.

 

Till stor del beror uppvärderingen på en starkare USA-dollar och att läkemedelsfonderna i snitt har 73 procent av kapitalet investerat på börserna i New York. Även vanliga USA-fonder är nämligen bland vinnarna det senaste halvåret, men har inte stigit lika mycket.

 

Uppvärderingen beror rimligen också på att aktier i läkemedelsbolag ses som en bättre placering i oroliga tider, vilket varit en fördel under börsnedgången de senaste två månaderna. Huvudargumenten brukar vara att människor behöver mediciner lika mycket oavsett om det är bra eller dåliga tider, samt att en ökad medelålder i många länder leder till ökat behov. Istället finns andra typer av risker som kanske är mindre uppenbara, främst hotet att politiska beslut i USA sänker den höga lönsamheten där (mer om detta i "Konstanta risker är mer osynliga", länk ovan till höger).

 

Patent upphör

 

Ett annat problem för branschen som med säkerhet kommer att bidra till sänkt lönsamhet är att många av de mest lönsamma och storsäljande läkemedlen skyddas av patent som är på väg att upphöra. Ett tydligt exempel är världens mest sålda läkemedel Humira som i år beräknas säljas för 180 miljarder kronor. Patentet gick ut redan 2016 och just nu börjar de första "biosimilar" (konkurrerande läkemedel med snarlika egenskaper) säljas i Europa med upp till 80 procent lägre pris.

 

Konkurrensen dröjer i USA, där det är tillåtet för läkemedelsföretagen att söka stora mängder nya patent på gamla mediciner för att fördröja godkännande av andra alternativ. Därför räknar experterna med att biosimilar för Humira inte kommer att bli tillåtna i USA förrän om ungefär fem år. Liknande fördröjningar när det gäller andra läkemedel och mer förmånliga amerikanska regler för hur höga priserna får vara gör att lönsamheten är mycket högre där.

 

Trendbrott i USA

 

Men rimligen kommer snart ett trendbrott även i USA. 2017 hade den totala kostnaden för sjukvården i USA stigit till över 17 procent av BNP och dyrare mediciner är huvudorsak. Det som krävs är att tillräckligt många väljare röstar på politiker som lovar att sänka de rekordhöga kostnaderna, vilket i praktiken betyder att det krävs en demokratisk president och en demokratisk majoritet även i senaten. Det kan tidigast hända om 2 år. Men aktiemarknaden brukar reagera redan när en sannolikhet ökar, vilket kan inträffa redan under 2019.

 

Därmed verkar det ovanligt dumt att just nu köpa just läkemedelsfonder baserat på den historiska utvecklingen de senaste åren. Det vore som att köra bil med blicken enbart i backspegeln.


Xläkemedelsfonder

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar