Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Oktober avgör om USA-trenden håller

Efter fem år med brant värdeökning finns mycket optimism om framtiden inbakad i USA-aktiernas kurser. Börsföretagens rapporter för tredje kvartalet som publiceras under oktober avgör om vändpunkten blir i år.

Jonas Lindmark 2018-10-04 | 11:33
Facebook Twitter LinkedIn

USA:s ekonomi ser ut att vara nära toppen av en högkonjunktur. Arbetslösheten i september var nere på 3,9 procent och centralbanken Fed höjde styrräntan ytterligare en kvarts procent.


Samtidigt finns gott om dåliga nyheter i omvärlden; Upptrappning i handelskriget mellan USA och Kina. Brant fallande valutakurser i Argentina och Turkiet. Stigande oljepriser. En ny politisk förtroendekris i Italien. Ökad risk att Storbritannien i mars nästa år lämnar EU utan ett avtal. Tillsammans har detta under 2018 skrämt många investerare att flytta pengar till USA-dollar, vilket lyft dollarn ytterligare.


Alltså är det logiskt att USA-fonderna är vinnare efter årets första nio månader. I snitt har de klättrat 20 procent sedan årsskiftet, medan Europafonder bara stigit 6 procent och Asienfonderna backat 1 procent.


Oktober


Men nu under oktober offentliggör de amerikanska börsföretagen sina rapporter för tredje kvartalet och de är avgörande för om vinsterna ska lyckas stiga så mycket under helåret som aktieanalytikerna har förutspått. Historiskt har analytikerna ofta varit för optimistiska inledningsvis och tvingats sänka sina prognoser mot slutet av året. Tredje kvartalet gör verkligheten tydlig, vilket därför ofta fått aktiemarknaden att falla tillbaka under oktober. Mest känd är ”svarta måndagen”, 19 oktober 1987, då backade börserna i New York 23 procent på en dag.


Idag drygt 30 år senare är signalerna om världsekonomins utveckling betydligt mer splittrade. De flesta börser har i år backat, undantaget är som sagt främst USA. Även andra marknader, som räntepapper och råvaror, ger intrycket att högkonjunkturen är på väg att ta slut. Det främsta undantaget är de största IT-bolagen i USA, vars aktiekurser ensamma ligger bakom nästan hela uppgången i världsindex räknat i dollar det senaste året. Baksidan är att oväntade negativa nyheter i en enda bransch därför riskerar att bli avgörande (mer om detta i ”IT-fonderna förlorare nästa börsras”, länk ovan till höger).


Svenska kronans försvagning i år, som bland annat innebär att dollarn stigit från 8:20 till 9 kronor, är dessutom troligen inte permanent. Sverige fortsätter att ha överskott i bytesbalansen med omvärlden och statsskulden är liten, vilket talar för att kronan kommer att återhämta sig. Det skulle bland annat innebära, allt annat lika, att dollarn blir billigare och därmed att USA-aktier faller i värde.


Vändpunkten


Konjunkturen i USA kämpar nu i motvind på flera sätt: stigande räntor, fallande bostadsbyggande, stigande oljepriser och som sagt handelskriget med Kina. Optimisterna som hittills under 2018 ändå har bjudit upp aktiekurserna i New York verkar inte bry sig om konjunkturen, kanske för att de investerar mycket mer långsiktigt.


Men psykologin på aktiemarknaden kan svänga väldigt snabbt och börsrapporterna under oktober har som sagt ofta tidigare varit katalysator. Vändpunkten behöver inte komma nu, USA-trenden uppåt kan fortsätta om verkligheten under tredje kvartalet visar sig motsvara optimisternas förväntningar. Fast det ser kärvt ut.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar