Åtta tråkiga svenska Japanfonder

De svenska fondbolagen har åtta Japanfonder, som alla är små. En förklaring kan vara dålig bevakning av Japan i svenska media. Men förvaltarna är också skyldiga, de har levererat snarlika innehav och medelmåttiga resultat. Småbolagsfonder saknas helt.

Jonas Lindmark 2018-09-06 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

Japan syns sällan i svenska media trots att landet är världens tredje största ekonomi, efter USA och Kina, men före Tyskland och Storbritannien. Att svenska media skriver mycket mer om den politiska och ekonomiska utvecklingen i länder som ligger närmare geografiskt är naturligt. Men att nyheter från USA dominerar starkt beror kanske främst på att de är lättillgängliga, på ett språk som alla journalister förstår.

 

En annan förklaring till att Japan märks så lite är nog att dramatiska händelser är mer ovanliga där. Politisk och ekonomisk stabilitet ger inga rubriker.

 

Dessutom har Japanfonderna utvecklats ganska svagt hittills under 2018, efter betydligt starkare utveckling förra året. Snittavkastningen är 6 procent från årsskiftet fram till 5 september, hälften så mycket som globalfonderna. Som vanligt är det svårt att säga vad som minskat investerarnas intresse, men en trolig förklaring är de ökade politiska spänningarna i relationerna till USA och grannländerna Kina, Sydkorea och Nordkorea.

 

Åtta svenska Japanfonder

 

Åtta svenska aktiefonder placerar enbart i Japan, betydligt fler än de landfonder som enbart placerar i Kina eller Storbritannien. Men förvaltat kapital är litet, alla åtta är mindre än genomsnittet bland svenska aktiefonder, som är 5,5 miljarder kronor.

 

Det svaga intresset beror rimligen delvis på att fonderna är tråkigt förvaltade, med resultat som är nära genomsnittet i kategorin. En granskning av innehaven visar att de svenska Japanfonderna är väldigt lika, vilket delvis beror på att hälften av dem är indexfonder och därför köper aktier i nästan alla de största företagen som är noterade på Tokyobörsen. Men även de aktiva förvaltarna fokuserar på riskspridning.

 

SEB är den förvaltare som i senast rapporterad portfölj avviker mest, bara fem av indexfondernas tio största innehav finns med. Fast även SEB:s Japanfond är ganska försiktigt förvaltad, med hela 126 olika innehav och aktiv risk (tracking error) som enligt senaste årsrapport är 2,7. Även snittavkastningen de senaste tio åren ligger hos alla nära genomsnittet i kategorin. Det visar att gemensamt för de svenska Japanfonderna är generell exponering mot värdeutvecklingen på Tokyobörsen, inte förvaltare med en egen strategi som kan ge drastiskt avvikande avkastning. Därmed är det inte konstigt att nästan alla har 3 stjärnor i Morningstar Rating, enda undantaget är Swedbank Roburs aktivt förvaltade Japanfond som stadigt har stigit lite mindre än snittet och därför fått fondbetyget 2 stjärnor.

 

Småbolag vinnare

 

För fondsparare som vill försöka hitta vinnarfonder som kan ge oväntat hög avkastning är det därför bättre att leta bland utländska småbolagsfonder som placerar på Tokyobörsen. De har både nästan dubbelt så hög snittavkastning de senaste tio åren (13 jämfört med 7 procent i snitt per år) och betydligt större spridning mellan bäst och sämst (se ”Småbolag stadiga vinnare i Japan”, länk ovan till höger).


Xjapanfonder Xmedia

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar