Undvik USA när avkastningen sjunker

Morningstars experter varnar att avkastningen från aktier de närmaste tio åren kommer att bli mycket lägre än den vi upplevt historiskt, särskilt i USA. Så var försiktig med sparkapitalet.

Jonas Lindmark 2018-07-12 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn

De kommande 10 åren kommer avkastningen från aktier att bli mycket lägre än den 10-årsperiod vi just upplevt. Det gäller särskilt aktier börsnoterade i USA, där den reala avkastningen ser ut att bli nära noll, varnar Daniel Needham som är chef över Morningstars kapitalförvaltning. Slutsatsen är baserad på en analys av hur högt värderade aktier är i olika regioner, samt företagens förväntade tillväxt och aktiernas direktavkastning.

 

Bakgrunden är den branta uppgången hos aktiekurserna de senaste fem åren. Den gör att framtida vinster värderas högre och att utrymmet kraftigt minskat för fortsatt kursuppgång.

 

Därför är det viktigt att anpassa sig redan nu. Låt inte hög historisk avkastning locka till ökad konsumtion baserat på förväntningar att avkastningen kommer att fortsätta vara lika hög. Morningstars fondindex för aktiefonder som säljs i Sverige har stigit 117 procent de senaste tio åren fram till 30 juni, motsvarande i snitt 8 procent per år, men framöver blir avkastningen troligen lägre. Så tro inte att du kan leva på hög avkastning, utan fortsätta spara.

 

Optimism trots förvärrade hot

 

Hittills regerar fortfarande optimismen på aktiemarknaden. Globalfonderna steg brant under andra kvartalet, till nya rekordnivåer. Förklaringen är dock främst att USA-dollarn stärktes och kronan försvagades. Starkare dollar har fått amerikaner att ta hem pengar från andra länder, därför är det nästan bara USA-fonder och branschfonder med hög andel amerikanska aktier (IT, läkemedel, energi) som hittills i år har utvecklats bättre än världsindex.

 

Morningstars fondindex för olika typer av globalfonder har stigit 8 procent hittills i år, med nästan hela uppgången under andra kvartalet. Ända har det tillkommit flera argument för att vara investerarna tvärtom borde sänka förväntningarna på framtida vinster och höja sina avkastningskrav. Ett grundläggande hot som förvärrats är stigande räntor i USA, centralbanken Fed signalerar fler räntehöjningar än tidigare förväntat.

 

Brexit är obevekligt på väg och bara några månader återstår innan företagen måste få besked om de nya reglerna för att hinna ställa om. Men istället för fokuserat arbete på att komma överens med EU om alla detaljer har Storbritanniens regering drabbats av att både utrikesministern Boris Johnson och Brexitministern David Davis sagt upp sig.

 

Handelskriget mellan USA och Kina har de senaste veckorna tagit fart på allvar, med mycket politisk prestige på spel på båda sidor, vilket försvårar kompromisser. Risken att de höjda tullarna smittar av sig på fler områden förvärras av att de amerikanska förhandlingarna om uppdatering av Nafta-avtalet med Kanada och Mexiko går trögt.

 

Försiktighet ger bättre nattsömn

 

Svenska kronan verkar dessutom ha bottnat och redan börjat återhämta sig, åtminstone mot euron. En starkare krona betyder allt annat lika att utländska aktier blir mindre värda och att svenska exportföretag får sänkta marginaler. Dessa förvärrade hot förstärker intrycket att fondsparare gör klokt i att vara försiktiga med sparkapitalet.

 

Försiktighet gäller särskilt om andelen aktier i sparandet är hög och återstående spartid är kort, mindre än tio år, då är det hög tid att bli försiktig med sparkapitalet genom att minska andelen aktier, särskilt USA-aktier. Och att realisera vinster och flytta pengar till alternativ med lägre risk, som företagsobligationsfonder och hedgefonder, ger rimligen även bättre nattsömn.


Xaktier Xavkastning Xköptips

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar