Småbolag stadiga vinnare i Japan

Att investera i Japan via indexfonder har varit en dålig affär de senaste 10 åren. Varje år har avkastningen från storbolagens aktier varit sämre och i snitt hälften av småbolagens uppgång. Men nästa börsras bryts trenden rimligen igen.

Jonas Lindmark 2018-05-30 | 13:18
Facebook Twitter LinkedIn

Tio år i rad har fonderna i kategorin ”Japan, små-/medelstora bolag” överträffat de vanliga Japanfonderna, visar Morningstars fondindex. Summerat ger det en snittavkastning de senaste tio åren på 13 procent per år, medan storbolagsfonderna bara stigit 7 procent per år.

 

Dessförinnan var småbolagsfonderna förlorare under 2006 och 2007, när Tokyobörsen rasade efter besvikelser när den ekonomiska tillväxten tappade farten. Men småbolagsfonderna hade stigit mycket mer under uppgången dessförinnan, så totalt sett är de tydliga vinnare även under de senaste 15 åren.

 

En viktig förklaring är att de japanska storbankerna tidigare har varit en bromskloss för aktiemarknaden, med stora mängder dåliga lån och svag lönsamhet. Men idag har de svenska Japanfonderna, som i snitt investerar 78 procent i stora bolag, bara 13 procent i genomsnitt investerat i finansbranschen. Detsamma gäller indexfonderna. Andra branscher som industri (21%), sällanköpsvaror (19%) och IT (15%) är normalt större.

 

Storbolagen har också historiskt varit högre värderade. Dessutom är de små och medelstora börsbolag ofta yngre och inte lika fast i traditionella värderingar som har prioriterat lojalitet och livslång anställning framför högre lönsamhet.

 

Framtiden

 

Men småbolagen kan inte fortsätta ge dubbelt så hög avkastning, det vore orimligt. Därför är det just nu inte bara lägre avgifter som talar för indexfonder på Tokyobörsen, utan även lägre risk att drabbas under nästa börsras.

 

För optimister som tror på fortsatt börsuppgång är det däremot tveksamt att välja indexfonder. Det finns en börsnoterad ETF, Ishares MSCI Japan Small Cap, som passivt investerar i småbolag och har matchat genomsnittet i kategorin. Men den finns inte med i PPM eller på de fondtorg som vänder sig till vanliga svenska småsparare.

 

Därmed återstår för de flesta svenskar det knepiga valet mellan att betala betydligt mer för aktivt förvaltade småbolagsfonder som investerar i Japan, eller att satsa på att trenden bryts och att det framöver ändå snart är dags för storbolagen på Tokyobörsen att få revansch.

 

Det mönster som är tydligt historisk är att småbolagsfonderna har fallit betydligt mer under stora börsras. Det gäller de båda treårsperioderna 2000-2002 och 2006-2008. Efter de senaste sex årens stadiga och branta börsuppång, påeldad av extremt låga räntor globalt, verkar det troligt att aktiekurserna faller tillbaka när inflationen stiger och konjunkturen mattas av. Exakt när nedgången börjar vet ingen, men innan dess är det säkrast att sälja japanska småbolagsfonder.


Xjapanfonder Xsmåbolag

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar