Mexiko kan lättare överraska positivt

Aktiefonder som investerar i länder eller branscher med stora problem har lättare att överraska positivt. Efter de senaste sex årens branta uppvärdering är IT-branschens vinstökning diskonterad, medan Mexiko har backat tre år i rad.

Jonas Lindmark 2018-01-18 | 14:25
Facebook Twitter LinkedIn

Brasilien och därmed Latinamerikafonderna är vinnare de senaste två åren, men förlorare de senaste sju åren. Startpunkten och därmed tidsperspektivet avgör hur värdeutveckling ser ut. Avgörande är att Latinamerika inte alls följde med uppåt under den branta börsuppgången i USA och Europa från hösten 2011 till våren 2015.


Men från en botten i januari 2016 har Latinamerikafonderna stigit nästan 50 procent, vilket nästan enbart beror på en väldigt brant återhämtning i Sao Paulo. Däremot föll börsen i Mexico City tillbaka ned igen när Donald Trump vann presidentvalet i USA för ett år sedan och även om rädslan för Trumps politik verkar ha minskat så dominerar fortfarande pessimismen. USA-dollarns försvagning under 2017 gör att räknat i svenska kronor har Mexikofonderna fallit tre år i rad.


Kontrasten är stor mot för 6-7 år sedan när råvarupriserna var höga och investerare runt om i världen förutsåg hög tillväxt för tillväxtmarknader i alla delar av världen. Men betyder det ett köpläge idag, eller är det snart dags för nästa börsnedgång i Latinamerika?


Företag eller aktier


För att lyckas spå framtiden är det avgörande att fondsparare skiljer mellan företag och aktier. Både börsföretagens verklighet (deras ekonomiska situation idag, vinstnivå, framtidsutsikter) och aktiemarknadens värdering (hur höga aktiekurserna är i förhållande till vinstutsikterna) påverkar om en kategori aktiefonder är köpvärd. Men mest avgörande är ofta värderingen.


Ett bra exempel är Latinamerikafonder jämfört med teknologifonder. Inom IT-branschen finns världens mest vinstrika företag, som Apple och Microsoft, med starka konkurrensfördelar och solida framtidsutsikter. Men samtidigt är IT-företagens aktiekurser efter de senaste sex årens branta börsuppgång högt upptryckta, så att deras vinster kommer att öka i framtiden är redan ”diskonterat” (inräknat i aktiekurserna).


Nyheterna från Latinamerika har däremot varit övervägande negativa, politiska skandaler blandat med annan kriminalitet och svag ekonomisk tillväxt. Detta ger låga förväntningar, tvivel att börsföretagen som är noterade på de två största aktiemarknaderna Brasilien och Mexiko ens kommer att lyckas leverera oförändrade vinster. Men låga förväntningar är lättare att överträffa och överträffade förväntningar (eller irrationella spekulanter) krävs för en brant börsuppgång. En nyhet som skulle ge börslyft är om frihandelsavtalet Nafta består.


PPM-val


Därför tog jag med en Latinamerikafond när jag 19 december uppdaterade mitt PPM-val, trots de negativa nyheterna från regionen. Detta är en kortsiktig satsning, baserad på en gissning att om den globala aktiemarknaden fortsätter klättra uppåt under 2018 så kommer Latinamerikafonder att utvecklas bättre än snittet. Om däremot, vilket jag tycker verkar mer troligt, aktiekurserna faller tillbaka när räntorna höjs, då har jag drygt hälften av mitt PPM-sparande placerat i räntebärande värdepapper, vilket ger en fallskärm och gott om utrymme att öka andelen aktiefonder när värderingen är lägre.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar