Brant upp i Asien ger extra rasrisk

Momentum uppåt för Asienfonder har varit starkt under hösten. Men historiskt sett är det tydligt att aktiekurserna där ofta överreagerar och faller brant tillbaka när säljtrycket ökar.

Jonas Lindmark 2018-01-11 | 14:13
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste tre månaderna har Asienfonderna i snitt klättrat 10 procent och störst har värdeökningen fram till 10 januari varit för Kinafonder. Detta har även gjort Kina till förra årets vinnare bland de stora aktiemarknaderna.


Numera är Kina det land som har störst andel i de flesta Asienfonder, så brant värdeökning där förklarar en stor del av värdeökningen för hela regionen. Fonderna i den mest populära kategorin ”Asien ex Japan” innehåller i snitt 34 procent börsbolag med hemvist i Kina.


Större svängningar


Men tydligt är att de investerare som driver på börsuppgångar i Asien tar ut framgångar i förskott och överreagerar på informationen från börsföretagen. Det ger ett mönster att Asienfonder stiger mer mot slutet av börsuppgångar, men sedan även faller mer under nästa nedgång. Tydliga exempel historiskt är större värdeökning än i Europa och USA under 2007, 2010 och 2014 som följts av brant värdeminskning följande år.


Detta gör att Asienfonder har svängt mer i värde än andra breda fondkategorier som täcker en lika stor region, som Europafonder och USA-fonder. Risken mätt som standardavvikelse de senaste tio åren är i snitt 19 procentenheter för Asienfonder, men 15 för Europafonder och 14 för USA-fonder. En tredjedel högre risk betyder förenklat att när ett börsras väl inträffar så blir det en tredjedel större.


Nackdel med detta är mer avgörande än den kan verka, för skillnaden i hur stor återhämtning som krävs blir betydligt större. En värdeminskning på 30 procent motsvarar en återhämtning på 43 procent. Men har börsraset varit 40 procent krävs en uppgång på 67 procent innan förlusten är återhämtad.


Extra rasrisk


Psykologiskt ger extra brant värdeökning mot slutet av en lång börsuppgång en extra risk att många investerare väljer att ta hem vinster när uppgången till slut planar ut. Stora vinster på kort tid ökar frestelsen att spendera pengarna. Det kan räcka med en dålig nyhet med svag koppling till aktiebörserna i Asien (t ex eurokrisen augusti 2011), så väljer stora grupper investerare att sälja vilket startar en negativ spiral som leder till ett börsras. En hög andel spekulativa placerare bidrar också till att säljtrycket snabbt kan bli övermäktigt. Detta gäller särskilt den kinesiska aktiemarknaden, som har en hög andel kortsiktiga privatpersoner.


Värderingen av aktiemarknaden i Kina är dock inte uppenbart överdriven ännu. Bland de tio största kinesiska börsbolagen är det bara tre (China Construction Bank, PetroChina och Kweichow Moutai) som har lägre ”fair value” än aktiekursen i Hongkong per 10 januari enligt Morningstars aktieanalytiker. Men notera att de aktieslag som är noterade i Hongkong (H-shares) generellt är klart lägre värderade än de kinesiska A-aktierna.


Xasienfonder Xrisk

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar