Tillfälligt lyft i Latinamerika

Både positiva och negativa tillfälligheter har i år skakat om aktiekurserna i Brasilien och Mexiko. Men Latinamerikafonderna verkar fast i en platt trend, vilket beror på regionens långsiktiga ekonomiska problem.

Jonas Lindmark 2017-10-12 | 16:31
Facebook Twitter LinkedIn

Latinamerikafonderna är bland vinnarna de senaste tre månaderna, främst tack vare ökad optimism i Brasilien. Även i ett lite längre perspektiv ser trenden stark ut.


Men brant värdeökning de senaste två åren står i tydlig kontrast till att avkastningen varit nära noll räknat både fem och tio år bakåt. I ett diagram med utvecklingen sedan 2007 syns den platta trenden tydligt och att värdeutvecklingen i Latinamerika har varit väldigt lik den i Ryssland. Den tydligaste skillnaden är reaktionen för ett år sedan på valet av Donald Trump till president i USA, som gav börsras i Mexico City medan Moskvabörsen steg.


Aktiemarknaden i regionen domineras av två länder. De tio Latinamerikafonder som är valbara inom PPM har mellan hälften och två tredjedelar placerat i Brasilien samt mellan 20 och 30 procent i Mexiko. Övriga länder är väldigt små, trea kommer Chile med i snitt 6 procent av fondförmögenheterna och fyra Peru med 3 procent.


Tillfälligheter


När börsen i Sao Paulo rör sig följer därför Latinamerikafonderna med. Och aktiekurserna i ett land som Brasilien med starkt beroende av råvaruexport reagerar starkt på ökad optimism om möjligheterna att världsekonomin kan återvända till hög tillväxt generellt. Bakom optimismen finns förstås låga räntor som ger ökat intresse för risktagande, Men den styrs även av tillfälligheter, både positiva och negativa.


Brasiliens ekonomi gynnas just nu av fallande räntor, som i sin tur beror på brant fallande inflation tack vare en bra skörd under våren. Men just matpriser är lättrörliga och ger en tillfällig fördel, för nästa gång det blir en dålig skörd kommer inflationen tillbaka.


Mexiko har drabbats av två kraftiga jordbävningar under september, som orsakat stor förödelse men samtidigt visar att landet blivit bättre på att klara motgångar. Ett betydligt mer permanent problem för Mexiko är relationen till USA, där president Trump har lovat att bygga en gränsmur och återkommande talar illa om grannlandet i söder. Mycket av den grova brottsligheten är kopplad till smuggling över gränsen, som i grunden beror på det enorma avståndet mellan fattiga och rika.


Platt trend


Gemensamt för Mexiko och Brasilien är presidenter med extremt låg popularitet och omfattande problem med korruption. Den framtida politiska utvecklingen beror också på tillfälligheter, kanske främst hur världsekonomin beter sig tiden närmast innan nästa val. Då har någon av utmanarna stor chans att vinna, men det behöver inte ge bestående förändringar.


I dagens globaliserade ekonomi är det ändå ländernas grundläggande ekonomiska förutsättningar som avgör börsföretagens vinstmöjligheter på längre sikt. Liten medelklass, få högutbildade, svaga myndigheter och korrupta politiker begränsar möjligheterna. Hindren är tyvärr många i Latinamerika, så realistiskt är att fondsparare kommer att fortsätta uppleva pendling mellan kris och optimism kring en platt långsiktig trend.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar