Dyra IT-aktier kräver svag konkurrens

Fortsatt brant börsuppgång i New York gör att IT-fonderna idag är högt värderade. Högre vinstmarginaler krävs, men Ericsson och Fingerprint visar att verkligheten ofta istället blir ökad konkurrens och prispress.

Jonas Lindmark 2017-09-21 | 11:50
Facebook Twitter LinkedIn

IT-fonderna har i år fortsatt brant uppåt och är bland vinnarna de flesta mätperioder. Sett över de senaste fem åren har avkastningen varit ovanligt hög eftersom vi har upplevt fem år i rad med stigande aktiekurser. Dessutom investerar de flesta svenska IT-fonder över 60 procent av kapitalet på börserna i New York, som varit vinnare globalt sett.


Under det senaste året har avkastningen räknat i dollar varit högre, eftersom kronan under sommaren har stärkts rejält. Räknat i dollar har IT-fonderna i snitt stigit hela 32 procent sedan september förra året. Detta är extra anmärkningsvärt eftersom merparten av IT-fondernas aktier är i amerikanska storbolag.


Största bolagen dyra


Morningstars analytiker har inte alls höjt värderingarna lika mycket, vilket gjort att många IT-aktier har blivit dyra. Kursuppgången gäller även de största IT-bolagens aktier: Apples aktiekurs har stigit med 45 procent räknat i dollar sedan september förra året, Alphabet plus 19 procent, Microsoft 32 procent, Facebook 31 procent.


Morningstar har drygt hundra aktieanalytiker som granskar stora börsföretag runt om i världen. 14 analytiker är fokuserade på IT-branschen och täcker tillsammans drygt 180 börsföretag. Bland dessa är det de tjugo största som dominerar IT-fondernas portföljer och enligt de fundamentala värderingar som Morningstars analytiker gör så är bara Microsoft och IBM fortfarande undervärderade, i övrigt så är de tjugo största IT-företagens aktiekurser idag högre än beräknat ”fair value”.


P/e över 30


Värt att tänka på är också att de flesta branschfonder är onödigt dyra på lång sikt, som grupp har de haft svårt att tjäna igen sina högre avgifter eftersom de tillsammans bildar portföljer som liknar globalfonder. Och för aktiva fondsparare som försöker pricka rätt på kort sikt är det värt att fundera över den höga andelen USA-aktier i IT-fonderna. De flesta svenska IT-fonder har som sagt över 60 procent investerat på börserna i New York och där är värderingen högre än på länge.


Börsindex S&P500 som mäter utvecklingen där passerade nyligen 2500 och ställt i relation till de 500 USA-företagens genomsnittliga vinster de senaste tio åren ger det ett konjunkturjusterat p/e-tal på strax över 30 enligt den välkända amerikanska professorn Robert Shillers beräkningar. Dessutom har amerikanska IT-företag i snitt högre p/e än genomsnittet totalt. Redan att betala 30 gånger vinsten för aktier innebär att avkastningen framöver kommer att bli låg om inte vinsterna i framtiden blir betydligt högre än det historiska snittet.


För att tjäna ännu mer pengar krävs svagare konkurrens så att vinstmarginalerna framöver uthålligt stiger till en högre nivå. Men baserat på erfarenheten från svenska exempel som Ericsson och Fingerprint, där marginalerna tvärtom har pressats, verkar det osannolikt att storföretagen i IT-branschen generellt ska lyckas undvika priskonkurrens.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar