Småbolag lyfter Europafonderna

Sedan årsskiftet har Europafonder stigit brant. Vinnare är Danmark och Spanien, medan Storbritannien halkat efter. En avgörande skillnad jämfört med USA är den europeiska uppvärderingen av aktier i småbolag, som ser ut att straffa sig nästa börsras.

Jonas Lindmark 2017-07-18 | 14:45
Facebook Twitter LinkedIn

Europafonderna är bland vinnarna under första halvåret 2017. Med en värdeökning på i snitt 10 procent har de utklassat USA-fonderna, som i snitt bara segat sig upp 1 procent.


Inom Europa är landfonder som investerar i Storbritannien tydliga förlorare, deras avkastning är i snitt bara 3 procent hittills i år, fram till 17 juni. Den svaga utvecklingen för Londonbörsen beror rimligen delvis på parlamentsvalet i juni, där premiärminister Theresa May och hennes parti Tories misslyckades med att stärka sin position inför Brexit-förhandlingarna. Effekten blev istället att chansen har minskat att hitta ett avtal som både accepteras av EU och de mest EU-fientliga brittiska makthavarna. En annan viktig förklaring är de fallande oljepriserna, som har sänkt aktiekurserna för de två bjässarna Shell och BP.


Vinnare inom Europa är Spanien och Danmark. Spanienfonderna har lyfts av att landets ekonomiska återhämtning har fortsatt. Den spanska BNP-tillväxten i år ser ut att bli över 3 procent för tredje året i rad, klart bättre än övriga stora euroländer. De största börsbolagen noterade i Köpenhamn har genomgående utvecklats starkt, bland annat tack vare fortsatt uppgång för sjukvårdssektorn.


Småbolag vinnare


Men en närmare granskning av fondtabellerna visar att det främst är aktier i små börsbolag och därmed Europafonder fokuserade på småbolag som har utvecklats bäst. I snitt har de klättrat 15 procent sedan årsskiftet, medan vanliga Europafonder stigit 9 procent. Detta beror troligen främst på ett ökat intresse för risktagande, i spåren av de senaste sex årens fina börsutveckling. De senaste åren har både Lannebo och Didner & Gerge startat småbolagsfonder inriktade på Europa, som är med och drar nytta av det ökade intresset.


Även i ett längre perspektiv har småbolagsaktier varit vinnare i Europa, till skillnad från i USA där fördelen sedan 2011 istället legat hos storbolagen. Förklaringen kan delvis vara att USA har fler stora framgångsrika IT-företag, med Apple i spetsen. I ett ännu längre perspektiv har dock aktier i småbolag varit en bättre placering även i USA, vilket troligen beror på att placerare har fått betalt för högre risken i form av sämre likviditet. Baksidan är att småbolagsfonderna generellt föll mer under börsrasen 2008 och 2011.


Straffar sig nästa börsras


Framöver är det därmed inte självklart att småbolagsfonder kommer att fortsätta ge högre avkastning. Uppvärderingen de senaste åren har gjort att många småbolag har dyra aktier mätt med traditionella nyckeltal som p/e. För att fördelen ska bestå krävs att investerare fortsätter att bjuda upp aktiekurserna för bolag som har avvikande nyckeltal utan hänsyn till deras vinster och framtidsutsikter (mer om detta i ”Smarta indexfonder ger dyra småbolag”, länk ovan till höger). Men under börsras brukar investerare tvärtom se de största börsbolagen som tryggare placeringar medan risktagande i högt värderade småbolags aktiekurser straffar sig, vilket nästa börsras ser ut att slå hårdare i Europa.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar