Nu är svenska aktier dyra

Efter den branta börsuppgången under våren är Sverigefonderna högt värderade enligt Morningstars analytiker. Uppgången beror till stor del på ökad optimism om Europas framtid, vilket gör att även övriga börser är högt värderade.

Jonas Lindmark 2017-05-18 | 15:08
Facebook Twitter LinkedIn

Stockholmsbörsen steg brant under våren, men har backat tillbaka lite den senaste veckan. Detsamma men med ännu större uppgång gäller börserna i Frankfurt och Paris, så den bakomliggande trenden verkar i hög grad vara ökad optimism om framtiden för Europa.


Ett tydligt lyft för aktiekurserna syns i samband med första omgången av presidentvalet i Frankrike 23 april, där resultatet blev att den EU-vänlige Emmanuel Macron ställdes mot högerpopulisten Maine Le Pen och därmed utan problem vann den andra omgången med 66 procent av rösterna.


Även efter de senaste dagarnas nedgång har Sverigefonderna i snitt stigit 17 procent de senaste sex månaderna och 5 procent den senaste månaden. Samtidigt är det svårt att peka på några tydliga förbättringar i svensk ekonomi, även om det finns tecken på att tillväxten ökat lite globalt. Därmed är det rimligt att fråga sig om Sverigefonderna har stigit för mycket.


15% övervärderade


Ett sätt att utvärdera aktiekurserna är att använda den värdering som Morningstar aktieanalytiker gör. De täcker 14 svenska börsföretag som tillsammans står för drygt halva börsvärdet. I snitt är deras aktiekurser per 17 maj 1,15 av beräknat ”fair value”. Det betyder att aktierna i snitt kostar 15 procent mer än vad som är motiverat baserat på våra prognoser för företagens kassaflöden omräknat till nuvärde med den ränta som Morningstar anser är rimlig baserat på företagets risknivå.


Högst är värderingen av verkstadsföretagen Sandvik och Atlas Copco, medan bara 3 av 14 är undervärderade: Ericsson, Telia och Securitas. Bland bankerna är Nordea och SEB klart övervärderade. Morningstars prognoser ändrades i genomsnitt för fem månader sedan, vilket betyder att de är betydligt mer stabila än de kortsiktiga svängningarna hos aktiekurserna. Men det är ändå tydligt att förbättrade framtidsutsikter har haft effekt även på Morningstars analyser, för en betydligt större andel av de aktier som är högt värderade fick en höjning av fair value vid den senaste ändringen.


Det finns argument för att betala extra för aktier noterade på Stockholmsbörsen. Dels är Morningstars värdering baserad på fundamentalt värde i ett långsiktigt perspektiv, men pengaflöden och spekulation har större effekt på börsutvecklingen på kort sikt. Dels är det fullt möjligt att vara mer optimistisk om framtidsutsikterna för svenska börsföretag, kanske som en del av en allmän förbättring av framtidsutsikterna för Europa.


Större risk än normalt


Men 6 av 14 svenska börsaktier som analyserats har just nu aktiekurser som är 19 procent eller mer över Morningstars beräknade fair value, vilket antyder att det inte bara är enstaka aktier som stigit för mycket utan kanske snarare en överdriven optimism mer generellt. Samma mönster finns dock även globalt, mer om detta i ”Svårt hitta köpvärda aktier just nu” (länk ovan till höger).


Risktagandet i aktieplaceringar är därmed större än normalt. Betydligt bättre är förstås om många aktier ger en bred säkerhetsmarginal, genom att aktiekursen istället är lägre än fair value, så därmed kommer troligen bättre tillfällen att öka andelen aktiesparande framöver. Men för att fatta beslut om omplaceringar ger analysen ovan inte alls lika starkt beslutsunderlag, eftersom även övriga aktiebörser är högt värderade.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar