Politisk optimism lockar köpare till Europa

Den senaste månaden har optimismen ökat brant att Brexit är den kris som EU behöver för att äntligen genomföra nödvändiga reformer. Valet av en EU-vänlig president i Frankrike blir det bevis aktiemarknaden önskar.

Jonas Lindmark 2017-04-27 | 14:32
Facebook Twitter LinkedIn

Europafonderna har de senaste tre månaderna stigit 9 procent och utklassat de två andra alternativen bland etablerade industriländer, USA-fonder och Japanfonder som i snitt bara stigit 3 och 2 procent under tre månader fram till 26 april. Delvis är detta nog en naturlig revansch efter svag utveckling under 2016.


Men viktigt för att stärka aktieköparnas intresse är rimligen också en tydlig omsvängning mot mer EU-vänlig politik i Frankrike och Storbritannien. De två avgörande politiska händelserna de senaste veckorna är att Storbritanniens premiärminister Theresa May har utlyst nyval för att stärka sin ställning inför Brexit-förhandlingarna och att den EU-vänlige Emmanuel Macron vann första omgången i det franska presidentvalet, strax före extremhögerns Marine Le Pen.


London har den klart största aktiemarknaden i Europa och den ekonomiska utvecklingen i Storbritannien är därför extra viktig för Europafonderna. Om Theresa May 8 juni vinner ett mycket starkare stöd för ekonomiskt sund hantering av Brexit, vilket verkar troligt, så kommer det tydligt att lyfta sannolikheten att landet lämnar EU utan att orsaka stor ekonomisk skada.


Frankrikes roll inom EU har på bara några få månader förvandlats från en trög eftersläntrare till det land där regeringen ser ut att få det tydligaste mandatet att genomföra positiva reformer. Genom att den EU-vänlige Macron i andra omgången av presidentvalet den 7 maj ställs mot ett mer extremt alternativ tvingas alla de som av olika anledningar är motståndare till Le Pen att enas bakom Macron. Valdeltagandet blir kanske lägre, men baserat på opinionsundersökningarna kommer Macron att vinna med ovanligt stor marginal.


Handlingskraft behövs


Risker finns fortfarande. Dels visade händelseutvecklingen 2016 (kuppförsök i Turkiet, majoritet för Brexit, Trump vald till president i USA) att oväntade händelser ofta inträffar och förutom valen i Frankrike och Storbritannien kommer senare i år bland annat parlamentsval i Tyskland. Dels är ett klassiskt mönster att politiker säger en sak men gör något annat för att fler ska bli nöjda, så de positiva ekonomiska åtgärder som politiker lovar kan i verkligheten bli motsatsen.


Jag tillhör ändå optimisterna. Trögheten inom EU politiskt har varit för stor och det behövs dramatiska händelser för att skapa handlingskraft. En starkare regering May i Storbritannien och en ekonomiskt rationell regering Macron i Frankrike är precis den typ av förändringar som Europa behöver.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar