Optimister har upptäckt Mexikos fördelar

Mexikofonder är vinnare de senaste tre månaderna, tack vare att realismen verkar dominera i Vita Huset. Men presidentvalet i Mexiko 2018 gör att realismen där kring Nafta är på väg att ta paus.

Jonas Lindmark 2017-04-20 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

Latinamerikafonderna är bland vinnarna både det senaste året och hittills 2017. Men det är stor skillnad i börsutveckling mellan de två dominerande aktiemarknaderna, Brasilien och Mexiko. Räknat ett år bakåt är Brasilienfonderna vinnare, upp i snitt 43 procent fram till och med 19 april medan Mexikofonderna bara stigit 9 procent. De senaste tre månaderna gäller det omvända, Brasilienfonderna har i snitt bara segat sig upp 7 procent medan Mexikofonderna rusat 24 procent. Inga andra aktiefonder har stigit så mycket.


Detta är avkastningar räknat i svenska kronor. Räknat i USA-dollar är återhämtningarna sedan en botten i mitten på januari mindre, men ändå tydliga. Bottennoteringen sammanfaller med Donald Trumps tillträde som president i USA och förklaringen till den stora återhämtningen sedan dess är troligen att prognosmakarna har blivit mer optimistiska om möjligheterna för Mexiko att fortsätta få bra villkor för sin handel med USA. Valkampanjen i höstas gav rimligen många investerare intrycket att Trump helt skulle säga upp Nafta, frihandelsavtalet med Kanada och Mexiko. Men efter maktskiftet i Vita Huset har det blivit tydligt att den nya administrationen är realistisk och fokuserar på en mer begränsad omförhandling.


Sedan 1994 har delar av Mexikos ekonomi gynnats kraftigt av Nafta. Men Trumps vallöfte att avsluta eller omförhandla avtalet har redan påverkat ekonomin negativt. Trots att förhandlingarna inte ens har börjat ännu så har osäkerheten redan gjort att utländska direktinvesteringar har minskat brant, räntorna har stigit och valutakurserna blivit mer instabila.


Olika bråttom


Dessutom verkar det som att de två ländernas politiker har helt olika syn på hur bråttom det är att börja förhandla. I USA har handelsminister Wilbur Ross sagt att förhandlingarna inte kommer att starta förrän i höst, bland annat för att kongressen kräver tre månaders förberedelsetid. Efter republikanernas misslyckande med att komma överens om en ersättning för Obamacare, krisen i relationen med Ryssland efter missilattacken mot en flygbas i Syrien, samt svårigheter att komma överens om en skattereform, så är Nafta långt ifrån den mest prioriterade frågan i Washington. Rimligen finns en tyst majoritet politiker som hellre hade behållit goda relationer med grannländerna. Och sämre ekonomisk utveckling i Mexiko gynnar inte heller USA.


Regeringspartiet i Mexiko City vill ha besked så snart som möjligt eftersom deras väljare är missnöjda med president Peña Nieto, som riskerar att förlora valet 4 juni i hans egen delstat. Ifall besked om Naftas framtid dröjer länge så är det troligt att detta ger ökade negativa effekter på Mexikos ekonomi, vilket minskar handlingsutrymmet. Dessutom är det nytt presidentval 2018, så Mexikos regering får allt svårare att gå med på en tydlig försämring av handelsavtalet, ju mer tid som passerar.


Enligt en summering i New York Times har tonläget redan skärps. Mexikos ekonomiminister har sagt att de vägrar diskutera tre ämnen: betalning av den gränsmur Trump vill bygga, beskattning av de pengar som immigranter i USA skickar till släktingar i Mexiko, samt ny beskattning av export från Mexiko till USA. När valkampanjen börjar på allvar kommer realismen att ta paus.


Fördelar


Att aktiemarknaden trots detta har reagerat så positivt de senaste tre månaderna och bjudit upp aktiekurserna i Mexiko med 24 procent visar att andelen optimister ökat kraftigt. Och visst har Mexiko några starka kort i förhandlingarna med USA. De främsta fördelarna är att väldigt många stora amerikanska företag tjänar på att ha tillverkning i Mexiko och att andra har en stor del av sin försäljning där. Även i kampen mot illegala droger behöver amerikanerna att Mexiko samarbetar. Mer generellt så tjänar USA på en stark ekonomisk utveckling söder om gränsen, medan ekonomiska problem lätt smittar av sig.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar