Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bättre tider lyfter IT-fonder

IT-fonderna är bland vinnarna under första kvartalet, i snitt ännu bättre än tillväxtmarknaderna. Och åtta gånger bättre än USA-fonderna. Problemet är att förklaringarna inte kommer att vara uthålliga.

Jonas Lindmark 2017-03-23 | 12:34
Facebook Twitter LinkedIn

Både USA-fonder och IT-fonder har varit vinnare de senaste fem åren, med avkastning i snitt strax under 20 procent per år. Det är logiskt att IT-fonderna följer börsutvecklingen i New York, eftersom de flesta fonder i Morningstars kategori "Branschfond, Ny teknik" innehåller mellan 60 och 90 procent USA-aktier.


Men sedan årsskiftet är utvecklingen dramatiskt annorlunda. Snittet i kategori "USA, mix bolag", där de flesta svenska USA-fonder ingår, är en värdeökning från årsskiftet fram till 22 mars på bara 1 procent. IT-fonderna har däremot i snitt klättrat 8 procent.


Tre orsaker


Som vanligt är det svårt att veta säkert vilka orsakerna är till att investerare har bjudit upp priserna på en viss typ av aktier, men tre hyfsat logiska tänkbara förklaringar finns. En är att IT-aktier varit tydligare vinnare de både de senaste två åren och under hösten, vilket gjort att de investerare som försöker tjäna på kortsiktigt "momentum" har satsat på att inflöden efter årsskiftet skulle ge deras aktiekurser ytterligare lyft. En liknande förklaring är att hög lönsamhet hos de största företagen i IT-branschen tillsammans med skattereglerna i USA har ökat volymen uppköp av egna aktier, som ger ägarna lägre skatt än utdelningar.


Ändrade framtidsprognoser har rimligen också påverkat. Många förvaltare verkar lita på ny ekonomisk statistik de senaste månaderna som antyder att den ekonomiska tillväxten har tagit fart både i USA och globalt, samt att råvarupriser och räntor kommer att stiga. Om det stämmer så är IT-branschen dubbelt vinnare, för dels är branschen tydligt konjunkturkänslig, dels är höjda kostnader ett mindre problem än i andra branscher. De största IT-företagen har inte stor upplåning som blir en belastning om marknadsräntorna stiger. Och de levererar varor och tjänster som ofta saknar substitut på kort sikt, vilket innebär att effekten på efterfrågan av höjda priser blir begränsad.


Problemet för fondspararna på lite längre sikt är att ingen av dessa tre förklaringar kommer att vara uthålliga. Momentum kommer att brytas av någon oväntad negativ nyhet, även om vi inte vet när. Återköp kan inte hindra att aktiva förvaltare viktar om till andra branscher med lägre värdering. Och konjunkturen kommer förr eller senare att försämras igen.


Främst för sparare med stark tro


Detta är det grundläggande dilemmat med specialiserade branschfonder. De ger chans till högre avkastningen, men fördelarna för olika branscher varierar över tiden och enkel matematik säger att totalt sett kommer branschfonder i genomsnitt att ge samma snittavkastning som globalfonder. Lägg till att fondavgifterna ofta är högre i specialiserade fonder så blir slutsatsen att dessa fonder främst passar de fondsparare som har både har stark anledning att tro på en viss bransch kortsiktigt och kunskap nog att bedöma nivån på aktievärderingen.


Ibland finns individer bland förvaltarna som verkar ha överlägsen kunskap. Men de flesta branschfonder ligger för nära sina jämförelseindex för att förvaltarens kunskap ska kunna spela en avgörande roll. Detta gäller tydligt även bland de IT-fonder som främst placerar i USA.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar