Europa förlorare under 2016

Efter stark utveckling 2015 så är Europafonderna på väg att bli förlorare i år. Brexit tillsammans med starkare nationalism i andra länder bromsar den positiva framtidstro som behövs.

Jonas Lindmark 2016-11-16 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiemarknaderna i Europa föll brant i början av året och de flesta har sedan haft en platt utveckling med undantag för ett hack nedåt i samband med Brexit i slutet av juni. Skillnaderna mellan de största börserna i London, Frankfurt, Paris och Zurich är i år små.


Annat var det 2015, då var flera av börserna i Europa bland de bästa i världen. MSCI Danmark index steg 33 procent omräknat i svenska kronor, Irland steg 25 procent och Belgien 21 procent. Samtidigt backade tillväxtmarknaderna i snitt 8 procent. Men under 2016 ser istället Europafonderna ut att hamna bland årets förlorare.


Några undantag finns. Börserna i Norge och Österrike har i år återhämtat sig rejält efter att året innan ha varit bland förlorarna. Danmark är tvärtom årets förlorare, efter att landets klart största börsbolag Novo Nordisk har sänkt tillväxtförväntningarna på grund av ökad prispress i USA.


Nationalism hotar EU


Den platta utvecklingen på de största börserna har gjort att Europafonderna under hösten halkade efter resten av världen, särskilt eftersom tillväxtmarknaderna steg kraftigt. Efter att Donald Trump vann presidentvalet i USA har dock tillväxtmarknaderna fallit tillbaka, särskilt i Latinamerika. Om Trumps hot att säga upp handelsavtal genomförs så slår det särskilt hårt mot Mexico. Mer generellt har osäkerheten ökat hur USA:s utrikespolitik kommer att förändras.


Även Europa påverkas, men här verkar fokus mer vara på ett ökat behov att själva klara det militära försvaret mot rysk aggression. Dessutom har Brexit och Trumps seger visat styrkan i nationalistiska budskap och därmed gjort att många kommentatorer varnat för fler motgångar för EU nästa år. Marine Le Pen, ledare för franska högerextrema Front National, kan vinna presidentvalet i Frankrike våren 2017 med vallöftet att lämna euron. Även i till exempel Nederländerna finns en stark nationalistisk opinion som vill följa Storbritanniens exempel och lämna EU. Andra länder som Polen och Ungern tjänar mer tydligt på medlemskapet, men nationalistiska regeringar där skapar ändå problem för EU.


För börsföretagen har EU generellt varit en fördel, bland annat tack vare möjligheten till frihandel med både varor och tjänster. Det största problemet med politisk oro är dock snarare att både konsumtion och investeringar tenderar att minska. Särskilt med dagens situation, med svag ekonomisk tillväxt under flera år trots rekordlåga räntor, så behöver Europa snarare mer positiv framtidstro och politiker som fokuserar på att genomföra reformer som ökar ekonomins flexibilitet. För att skapa en positivt spiral där framgång föder framgång krävs en positiv chock. Lägre oljepriser och extremt låga räntor har dock inte varit tillräckligt och det verkar osannolikt att vi får mer drastiska positiva överraskningar.


Billigt relativt USA


För investerare i aktiefonder återstår ett argument för Europa, nämligen att när aktier i USA och på tillväxtmarknader stiger mer, då gör det europeiska aktier billigare relativt sett. I ett längre perspektiv på tio år finns en tydlig skillnad att börserna i New York har utvecklats bättre, till stor del tack vare en starkare dollar de senaste tre åren. Delvis beror det på att börsföretagens vinstmarginaler inte har återhämtat sig lika tydligt efter finanskrisen i Europa, men varken detta eller den svagare euron är rimligen permanent och ger i så fall argument för att förvänta sig att Europa får revansch framöver.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar