Japanfonderna har hängt med aktiefondernas uppgång de senaste tre månaderna, men värdeökningen är inte längre lika brant som under perioden 2013-2015. Precis som tidigare är småbolagsfonderna vinnare.
Morningstars aktieanalytiker beräknar "fair value" för 39 börsbolag på Tokyobörsen och i snitt var deras aktiekurser per 19 september 7 procent högre. Avvikelsen är rimlig eftersom en liten övervärdering är naturlig efter det senaste halvårets branta börsuppgång. Några dramatiska nyheter i Japans ekonomi har inte inträffat, så en rimlig slutsats är att mer av optimistiska förhoppningar finns inbakade i aktiekurserna. Nu behövs alltså positiva förändringar i verkligheten.
Kvinna ny opposition
En sådan positiv förändring är att det största oppositionspartiet Demokratiska Partiet (DP) har valt en ny partiledare som ger intrycket att kunna åstadkomma förändringar. Hon blev först känd i reklam för Clarion bilstereo och gjorde därefter karriär som programledare i TV, vilket förklarar att hon numera är känd enbart under förnamnet Renhō. Hennes politiska karriär började 2004 och redan 2010 blev hon regeringsmedlem första gången, ansvarig för reformer.
Helt klart är det bra om Japan får en mer aktiv och reformvänlig opposition, som tvingar regeringspartiet LDP att agera för att inte framstå som passiva. Men en ny partiledare är bara ett litet steg på vägen till de drastiska reformer som behövs, till exempel föreslår den internationella valutafonden IMF att regeringen ska tvinga företagen att höja lönerna. Bakgrunden är att de japanska företagens vinster har ökat brant de senaste 20 åren medan lönerna nästan har stått still, plus att anställda i små och medelstora företag i snitt bara har hälften så höga löner som staten och stora företag betalar. Dessutom ger de flesta företag löneökningar baserat på anställningstid, inte förmåga. Effekten har varit att den privata konsumtionen stått still, vilket både bromsar den inflation som ekonomin skulle behöva och hindrar ekonomisk tillväxt.
Politikerna lutar sig tillbaka
Regeringen under president Abe vann som väntat valet i juli och LDP har nu två tredjedelars majoritet i båda husen i parlamentet, vilket ger möjlighet att ändra grundlagen. Fokus verkar vara på att ge Japan möjligheter att agera militärt och stärka sin position i förhållande till Kina. Problemet är dels att en långvarig och uppslitande debatt hotar, eftersom många japaner är pacifister. Dels flyttas fokus från Japans ekonomiska problem, vilket kanske är en fördel för regeringen men knappast är vad de flesta investerare önskar. Valresultatet med ännu starkare stöd för regeringen ger rimligen ökad risk att politikerna lutar sig tillbaka, fördröjer beslut och bevakar sina positioner.
Tyvärr verkar vägen lång till en dynamisk ekonomisk utveckling i Japan, med stigande löner som skapar framtidstro. Mest sannolikt är därför att Japan stannar kvar i sin negativa spiral med dystra framtidsutsikter, svag konsumtion och avvaktande företagsledare. Och då får rimligen Japanfonderna svårt att fortsätta uppåt.