IT-fonder ger onödigt hög risk

Swedbank Robur Ny Teknik är vinnare bland aktiefonder de senaste fem åren, men kategorin ger högt risktagande oavsett om du väljer en global IT-fond eller en ETF.

Jonas Lindmark 2016-09-15 | 14:18
Facebook Twitter LinkedIn

Vinnare de senaste fem åren bland svenska aktiefonder är just nu Swedbank Robur Ny Teknik, som har stigit 253 procent sedan september 2011, vilket motsvarar en avkastning på drygt 28 procent per år. Startpunkten strax efter börsraset i augusti 2011 spelar roll, men främst beror framgången på högt risktagande.


Swedbank Robur Ny Teknik har främst investerat i mindre svenska IT-bolag och i senaste portfölj är de tio största innehaven 50 procent av fondförmögenheten. Fokuseringen på ett fåtal företag med samma inriktning och i samma land ger hög risk. Viss riskspridning skapas genom att fonden numera även placerar i forskningsintensiva sjukvårdsföretag som danska Ambu och svenska Biogaia, men med två tredjedelar placerat i svenska småbolag och med p/e-tal på i snitt 29 så är förhoppningarna högt ställda och fallhöjden hög.


Global eller ETF


Det kan verka rimligt att det går att få mycket bättre riskspridning och därmed en stabilare värdeutveckling genom att välja en IT-fond som placerar globalt. Tyvärr är dock de flesta bjässarna i IT-branschen amerikanska och ett fåtal som Apple, Microsoft, Intel och Cisco dominerar index. Därför kommer även en indexfond att placera ungefär hälften av pengarna i de tio största innehaven och om indexfonden följer ett globalt index så hamnar det mest av pengarna i ett enda land, USA.


Börshandlade fonder (ETF) erbjuder numera fler alternativ. Till exempel finns hos Nordnet 16 olika alternativ som investerar i IT-aktier och även om hälften av dem höjer risken med hjälp av hävstång så finns några andra med namn som kan verka betryggande. Flera ETF följer nämligen ett index som heter Stoxx Europe 600 Technology och ”600” ger intrycket att riskspridningen blir bra. De ETF som har indirekt replikering köper index värdeutveckling med ett derivat som kallas swap och har därmed inte de underliggande börsföretagen som innehav utan visar här på Morningstar enbart sitt index.


Men emittenterna av ETF visar vilka aktier som ingår i deras index, till exempel ger Deutche Bank informationen att Stoxx Europe 600 Technology bara innehåller 22 olika börsaktier och att de tre största är SAP (29% per 9 september), ASML (13%) och Nokia (11%). När de tre största innehaven tillsammans står 53 procent, då blir riskspridningen ännu sämre än i Swedbank Robur Ny Teknik.


Måste acceptera högre risk


Slutsatsen blir att den som köper en branschfond måste acceptera ökat risktagande. Detta syns för övrigt redan vid en jämförelse av standardavvikelsen hos fondernas avkastning (vy ”Risk” i fondsökningen här på Morningstar), som visar att alla fonder i kategori Ny Teknik oavsett tidsperiod har tagit högre risk än genomsnittet bland globalfonder.


I genomsnitt ska denna typ av extra risktagande inte ge något betalt till investeraren, eftersom risken går att diversifiera bort genom att sprida pengarna på aktier i andra typer av företag. Och efter den branta uppvärderingen de senaste fem åren så är det troligt att IT-företagen får svårt att infria alla de förväntningar som finns inbakade i dagens aktiekurser. Framtiden är svår att spå, men historisk erfarenhet talar för att aktier i andra branscher kommer att få revansch framöver.


Alltså är det onödigt för långsiktiga sparare att placera pengar i IT-fonder. Men svenska folket fortsätter att placera 2 procent av sitt sparande i aktiefonder i denna kategori, främst på grund av PPM-val gjorda hösten 2000 som inte ändrats.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar