Asienfonderna steg brant fram till april 2015, men backade sedan tillbaka mer än världsindex de följande tio månaderna. Under våren stabiliserades så kursutvecklingen och de senaste 3 månaderna fram till 24 augusti har Asienfonderna återhämtat sig och klättrat hela 15 procent, medan globalfonderna stigit 6 procent.
Starkast har återhämtningen varit för fonder inriktade på Indien, Kina och Thailand. Några mer udda landfonder inriktade på Filippinerna och Pakistan utvecklades starkare under våren, men tänkvärt är att det helt saknas förlorare bland länderna i Asien. När börsutvecklingen i alla länder i en region går åt samma håll så beror det antingen på någon gemensam fundamental förbättring eller på psykologi.
Jag har försökt hitta någon tydlig förbättring ekonomiskt eller politiskt, men misslyckats. Så i brist på bättre förklaring verkar sommarens branta uppgång för Asienfonderna främst bero på att investerarna blivit mer optimistiska om framtidsmöjligheterna. Den typen av psykologisk förändring i stämningen på aktiemarknaden är dock svår att förutspå och inte ett hållbart argument för att själv köpa.
Fyndköp
Fast om tidigare börsnedgång gjort aktier väldigt billiga, så finns det anledning för fyndköpen att fortsätta. Enligt den fundamentala analys som görs av Morningstar aktieanalytiker så var medianen för aktiekurserna i förhållande till deras fundamentalt beräknade ”fair value” per 24 augusti i jämvikt för Kina och kvar nere på 91 procent för Indien. På båda marknaderna finns dock aktier som nu är klart övervärderade, så förvaltarens urval är viktigt.
För drygt ett år sedan var jag negativ till de stora börserna i Asien (till exempel i ”Dags för paus i Indien” och ”Nu är Kinafonderna ikapp”). Tidigare i år har jag varit mer positiv. Nu verkar möjligheten till fyndköp vara förbi. Men stor befolkning och trenden med fortsatt hög ekonomisk tillväxt lockar rimligen de långsiktiga fondsparare som tror på en stabil politisk utveckling i Asien, med ökad demokrati och trygg privat äganderätt. Är du tvärtom orolig att aggressiv utrikespolitik i bland annat Nordkorea och Kina kommer att leda till militära konflikter, då ger sommarens börsuppgång snarare ett tillfälle till vinsthemtagning.