Fondindex visar trendbrott för USA-fonderna

USA-fonderna har hamnat mitt i klungan efter förra årets trendbrott, när investerarna återvänt till råvaror och blivit mer negativt inställda till banker och Europa. Det visar Morningstars fondindex, som nu är uppdaterade med den dramatiska börsutvecklingen under juni.

Jonas Lindmark 2016-07-07 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

Efter flera år med brant värdeökning syns ett tydligt trendbrott, USA-fonderna har under första halvåret 2016 inte levererat någon avkastning alls. Morningstars fondindex för alla typer av USA-fonder har bara segat sig upp 0,3 procent under första halvåret, endast en hårsmån mer än fondindex för alla typer av aktiefonder som stigit 0,2 procent.


Vinnare räknat sedan årsskiftet fortsätter att vara flera typer av högriskfonder, särskilt råvarufonder, men även andra fonder som gynnas av stigande råvarupriser som Latinamerikafonder och Rysslandsfonder.


Förlorare är som tidigare branscherna bioteknik och finans. Men den dramatiska börsutvecklingen under juni har gjort att även de flesta typer av aktiefonder som investerar i Europa är tydligt på minus räknat sedan årsskiftet, särskilt Storbritannien men även Sverige. Morningstars fondindex är precis uppdaterade med utvecklingen fram till 30 juni (finns under Verktyg i huvudmenyn), och visar att nästan alla landfonder i Europa med undantag av Norge har dragits med nedåt av oron inför Brexit och dess effekt på den europeiska banksektorn.


Jämför USA-fonder med fondindex


Fondindex har flera fördelar. Den främsta är att genom att vänta några dagar tills nästan alla fonder har hunnit rapportera sina andelskurser per månadsskiftet så blir jämförelserna mer rättvisa. En annan viktig fördel är att varje månad historiskt så har de fonder som fanns då ingått, vilket betyder att beräkningen inte påverkas av "survival bias" (att enbart de överlevande ingår, som det blir om vid en jämförelse av fonder i vår vanliga sökning). En tredje fördel är att genom att klicka på ett fondindex och välja "Fonder inom fondgruppen" så går det att få diagram där den utvalda fonden jämförs med flera olika stora grupper liknande fonder samtidigt, både fondens kategori och större grupper av kategorier.


Detta är extra intressant när det gäller USA-fonder, eftersom deras avkastning relativt övriga typer av aktiefonder har varierat kraftigt. Genom att välja till exempel fondindex "USA, småbolag", klicka på "Fonder inom fondgruppen" och sedan den enda svenska fonden i kategorin SEB Nordamerika Småbolag så syns att rangordningen i diagrammet blir helt olika de senaste tio åren jämför med de senaste tre åren. Småbolagsfonderna var vinnare under återhämtningen från 2008 till 2013 och SEB-fonden var under denna 5-årsperiod bland de bästa. Men det senaste två åren har småbolag varit förlorare i USA och SEB har lyckats sämre än snittet, så pass dåligt att avkastningen totalt sett de senaste tre åren bara är på samma nivå som genomsnittet bland aktiefonder.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar