USA dominerar i IT-fonder

Världens 30 största IT-bolag har i snitt något undervärderade aktier. Men mer än hälften är placerat i USA, där tillväxten ser ut att försvagas.

Jonas Lindmark 2016-05-12 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

En tydlig omsvängning i investerarnas riskaptit syns under årets första fyra månader, vilket avspeglas i dramatiskt olika avkastning för branschfonder. Vinnarna är de som investerar i guldgruvor och andra producenter av ädelmetaller (Morningstars fondindex i år +70%), förlorare är fonder som investerar i bioteknik (-24%) och läkemedel (-11%).


Branschfonder ny teknik tillhör också förlorarna i år (-9%), efter brant värdeminskning från årsskiftet fram till mitten på februari. Lite lägre dollarkurs har också bidragit. Men även inom gruppen är skillnaderna ovanligt stora, främst beroende på andelen investerat i USA men även beroende på andelen stora börsbolag och urvalet av de största innehaven. Orsaken till de stora skillnaderna syns vid en granskning av hur aktiekurserna för branschens största bolag har utvecklats. Några få som Facebook och Accenture har stigit mer än 10 procent sedan årsskiftet, medan branschbjässar som Microsoft, Apple och Intel har backat lika mycket. Ännu större förlorare är svenska Ericsson (-20%), taiwanesiska Mediatek (-22%) och kinesiska Lenovo (-36%).


De IT-fonder som är valbara inom PPM har i snitt backat 6 procent. Förlorare är Blackrock World Technology (-12%) och minst är nedgången hos DNB Nordic Technology (-2%). Lägre aktiekurser betyder att värderingen sänkts och för långsiktiga investerare är det allt annat lika en fördel eftersom den förväntade framtida avkastningen därmed har ökat.


6% undervärderade


Morningstars aktieanalytiker följer drygt 150 börsbolag i branschen och en summering av deras värdering av de 30 med störst börsvärde visar att aktiekurserna per 11 maj i snitt är 94 procent av ”fair value” enligt Morningstar. Bara fyra av trettio är med dagens aktiekurs klart övervärderade (Accenture, Facebook, Kyocera och SAP), medan tio är undervärderade (Apple, Asustech, Baidu, Ericsson, Lenovo, Mastercard, Microsoft, Qualcomm, Visa och Wipro). För långsiktiga investerare är det därmed ett hyfsat tillfälle att investera.


Men historien visar att de flesta branschfonder är onödigt dyra på lång sikt, som grupp har de svårt att tjäna igen högre avgifter. Och för aktiva fondsparare som försöker pricka rätt på kort sikt är det värt att fundera över den höga andelen USA-aktier. De flesta svenska IT-fonder har över 60 procent investerat på börserna i New York och när aktieanalytiker gör sin värdering har de normalt ett ganska positivt scenario för den ekonomiska utvecklingen.


Nu när tillväxten globalt ser ut att försvagas och USA kanske till och med är på väg ned i nästa recession (se ”Sverige vinnare i global försvagning”), så är risken stor att detta ger negativa nyheter som sänker aktiekurserna i New York ytterligare det närmaste året. Andra branscher skulle troligen drabbas hårdare, men tidigare lågkonjunkturer har visat att även IT-branschen påverkas. Efter de senaste fem årens branta uppgång, i snitt 86 procent, är fallhöjden betydande.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar