Den globala aktiemarknaden passerade en botten i mitten på februari, men Latinamerikafonderna vände uppåt redan i slutet på januari. Stigande råvarupriser har dragit med sig guldfonder uppåt allra mest (plus 59 procent de senaste 3 månaderna), men därefter kommer Brasilienfonder (+36%) och Latinamerikafonder (+20%).
De tio Latinamerikafonder som går att välja inom PPM hade i snitt 41 procent placerat i Brasilien i senast rapporterade portfölj. Det är betydligt mindre än för några år sedan, men fortfarande lite mer än i Mexiko där andelen stigit till i snitt 38 procent. Därför har effekterna av den politiska krisen i Brasilien störst betydelse för värdeutvecklingen.
Riksrätt mot Rousseff
Redan i slutet av 2015 gav media intrycket att Brasiliens president Dilma Rousseff var på väg att tvingas avgå, samt att det skulle öka chansen att få ordning på landets ekonomi. Hennes popularitet i opinionsundersökningar var nära noll, stödet i parlamentet uselt, de ekonomiska prognoserna dystra och media fulla av rubriker om diverse skandaler. Det mest graverande är att det gigantiska statliga oljebolaget Petrobras, där Dilma Rousseff tidigare var styrelseordförande, har finansierat regeringspartiet PT:s valkampanjer. Dessutom anklagas hon för att ha godkänt bokföringstrick som dolt storleken på det statliga budgetunderskottet.
En utdragen process för riksrättsåtal pågår, underhuset i kongressen röstade för 17 april. Tyvärr har vicepresidenten Michel Temer nästan lika låg popularitet och ses som delaktig i bokföringstrixandet. Hans parti PMDB drog under mars tillbaka sitt stöd för regeringen, men ser ut att vara lika inblandat i skandalen inom Petrobras.
Därför verkar det krävas att Brasiliens högerpartier, som vill ändra till en mer företagsvänlig politik, tar över för att kanske kunna få stopp på den negativa spiral som landet fastnat i. Men enligt The Economist väntar de helst med att ta över regeringsansvaret tills de får medvind av externa faktorer som stigande råvarupriser.
Flera år till förbättring
Aktiemarknaden förhoppningar verkar ändå ha väckts av att råvarupriserna under årets första fyra månader återhämtat lite av de senaste årens branta nedgång. I ett längre perspektiv är aktiekurserna i Latinamerika fortfarande låga, Brasilienfonderna har trots de senaste tre månadernas återhämtning i snitt rasat 45 procent de senaste 5 åren.
Dagens betydligt lägre aktiekurser verkar rimliga med tanke på att råvarupriserna är betydligt lägre och att Brasilien har djupt rotade problem. Dessutom syns illavarslande tecken på att USA:s ekonomiska tillväxt är på väg att försvagas (se förra veckans krönika ”Sverige vinnare i global försvagning”, länk ovan till höger). Ekonomin kan få ett tillfälligt uppsving under sommaren av OS-turism, men redan 21 augusti släcks strålkastarna på arenan Maracanã i Rio de Janeiro.
Den politiska krisen verkar bli utdragen, särskilt som Brasilien inte har en politisk kultur med ansvarstagande av svensk typ, så realistiskt kommer det nog att dröja flera år innan en ny mer realistisk reformpolitik kanske har bidragit till att förbättra landets finanser, återskapat ekonomisk tillväxt och framtidstro. Fast sparande i aktiefonder ska vara långsiktigt, så för pensionssparare som tror att de grundläggande förutsättningarna för Latinamerika är goda behöver problem de närmaste åren inte vara en nackdel.