2016 började dåligt för Japanfonderna, som föll brantare än de flesta andra aktiefonder. Men återhämtningen den senaste månaden har å andra sidan också varit extra brant, vilket bekräftar att investeringar på Tokyobörsen är mer riskabla än en global aktieportfölj.
Starkare yen
De nyheter som främst verkar ha påverkat Japanfondernas utveckling det senaste halvåret är dels att den japanska yenen har fortsatt att stärkas mot både kronan och USA-dollarn. I början av mars hade växelkursen stigit 10 procent jämfört med snittet under 2015 och nådde 7,6 öre, vilket gör att japanska aktier blir mer värda när kurserna räknas om till svenska kronor. Men samtidigt har Tokyobörsen fallit eftersom starkare yen är en nackdel för japanska exportföretag.
Dels ger media intrycket att många investerare fortsätter att fokusera på den politiska utvecklingen och då främst frågan om regeringen under premiärminister Shinzo Abe snart kommer att börja genomföra de ekonomiska reformer som krävs för att få fart på ekonomin, främst att ta bort regleringar på arbetsmarknaden.
Japans ekonomiska utveckling var svag under 2015 och BNP krympte igen under fjärde kvartalet. Centralbanken lanserade negativa korträntor i januari, men det är för tidigt att säga hur mycket nytta detta gjort. Framtidstron och därmed den privata konsumtionen har inte tagit fart, så med facit i hand hade Tokyobörsen fel när den för ett år sedan lyftes brant av ökad optimism.
Onödigt nyval
Nu diskuterar politiska kommentatorer om Abe kommer att välja att ytterligare en gång skjuta på höjningen av momsen, som förra året flyttades till april 2017, med argumentet att inte skada den ekonomiska återhämtningen – men med det egentliga syftet att ännu en gång hålla ett extra val för att passa på att nå en ännu starkare majoritet medan oppositionen är svag. För att genomföra ekonomiska reformer är valet onödigt, Abe har redan tillräckligt starkt stöd i parlamentet.
Men enligt brittiska The Economist är Abes drömmars mål att ändra den japanska konstitutionen så att landet åter kan agera militärt och stärka sin position i förhållande till Kina. Och för att nå dit krävs 2/3 majoritet i båda husen i parlamentet plus minst hälften ja i en folkomröstning.
Problemet är dels att en långvarig och uppslitande debatt hotar, eftersom många japaner är pacifister. Dels flyttas fokus från Japans ekonomiska problem, vilket kanske är en fördel för regeringen men knappast är det som de flesta investerare vill. Det är svårt att spå hur börsen reagerar på en så pass komplex politisk nyhet som en folkomröstning för att kunna stärka Japan militärt, men min gissning är att det vore negativt för Japanfondernas värdeutveckling.