Kris och karneval i Rio ger köpläge

Brasiliens problem väger fortfarande tyngst i Latinamerikafonderna, men Mexiko är numera nästan lika viktigt. Aktiekursernas nedgång är enligt Morningstar överdriven och jag tycker att även att pessimismen i media nu verkar överskugga möjligheterna.

Jonas Lindmark 2016-02-11 | 14:37
Facebook Twitter LinkedIn

Den världsberömda karnevalen i Brasilien inleddes i helgen och sommarvärmen på södra halvklotet gör att stränderna nog lockar mer än arbete och politiska förhandlingar. Bilden av verklighetsflykt sprids till investerare i resten av världen och ger inte intryck av krishantering.


Men långt innan augusti, när temperaturerna är lägre och årets OS-tävlingar ger extra många turister i Rio de Janeiro, behöver akuta problem lösas. Förutom den uppmärksammade myggburna smittan av zikavirus, långvarig torka, låga priser på råvaruexporten, brant stigande arbetslöshet och samtidigt ökad inflation, så är det politiska ledarskapet svagt och det statliga budgetunderskottet gigantiskt.


Problemen har varit tydliga länge men landets kriser blev allt mer akuta under 2015. De är det främsta orsaken till att Latinamerikafonderna, som i snitt investerar 42 procent i Brasilien, fallit brant de senaste 5 åren. Frågan nu är om pessimismen är överdriven, har brasilianska börsföretag fått goda förutsättningar att överträffa de förväntningar som aktiekurserna speglar? Enligt Morningstars analytiker är det så, 7 av de 11 börsnoterade brasilianska företag som analyserats har per 10 februari Morningstar Rating 4 stjärnor och är köpvärda.


Mexiko nästan lika viktigt


Men i takt med att Brasiliens problem har blivit tydligare så har andelen som Latinamerikafonderna investerar i Mexiko ökat. Enligt senast rapporterade fondportföljer har snittet ökat till 34 procent, vilket främst beror på att den mexikanska börsutvecklingen har varit mindre dålig. Därför är det även viktigt för investeringsbeslutet att ha rätt prognos för Mexikos framtid. 4 av 9 mexikanska börsföretag som Morningstars analytiker täcker anser de är undervärderade, medan ingen aktie baserat på aktiekurserna 10 februari är övervärderad.


Dock är osäkerheten om rätt marknadsvärde stor, vilket främst beror på att den ekonomiska utvecklingen på lång sikt för Mexiko är svårbedömd. De brant fallande oljepriserna slår både mot landets exportinkomster och mot sysselsättningen. Men det kanske största hindret som står i vägen för att öka framtidstron hos medelklassen är de extremt våldsamma kriminella gäng som med hjälp av intäkter från drogsmuggling till USA och lösensummor från kidnappningar har skaffat sig makt över både delar av poliser och många politiker. Därför fick det stor uppmärksamhet när mexikansk polis efter hjälp från USA för en månad sedan åter lyckades tillfångata Sinaloa-kartellens ledare Joaquín Guzmán, som i juli 2015 lyckades fly från fängelse för andra gången, genom en 1,5 kilometer lång tunnel.


Mitt intryck är att åtminstone rapporteringen i media det senaste året har blivit överdrivet fokuserad på det negativa och alla kortsiktiga problem. Dåliga statsfinanser och korruption kan smitta av sig, men å andra sidan kan börsföretag fortsätta tjäna pengar även när den ekonomiska tillväxten är svag. Framför allt så visar historien att aktiekurser ofta faller överdrivet mycket när dåliga nyheter dominerar, för att sedan återhämta sig brant. Därför valde jag att placera 10 procent i en Latinamerikafond när jag för tre veckor sedan uppdaterade min PPM-portfölj (”Dags för AP7 igen i min PPM-portfölj”, länk ovan till höger).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar