Nu är New York undervärderat

Varken lägre tillväxt i Kina eller oljeprisernas ras räcker för att förklara börsnedgången i USA. De börsaktier i New York som Morningstar analyserar är i snitt 11 procent undervärderade.

Jonas Lindmark 2016-01-28 | 15:13
Facebook Twitter LinkedIn

Varför har börserna i New York fallit så brant under januari? Är det samma tillfälliga förklaring som i slutet av augusti, eller något nytt? Räknat sedan 1 december har MSCI USA-index backat 11 procent räknat i dollar. Räknat i svenska kronor är nedgången lite större eftersom växelkursen dessutom backat ett par procent.


Ändå har arbetslösheten i USA fortsatt att falla och är nere kring 5 procent. Räntorna är historiskt sett fortfarande väldigt låga. Dollarn är stark, vilket gör det svårare för varuproducenter att konkurrera. Men amerikansk ekonomi domineras av tjänsteproduktion där utländsk konkurrens normalt har liten betydelse.


Vilka är då de stora negativa nyheterna? I media och bankrapporter är fokus ofta på Kina och den inbromsning av tillväxten som skett där. Men jag har inte lyckats hitta något konkret exempel på att den kinesiska utvecklingen nu ser drastiskt annorlunda ut än i november. Och effekten på USA av en lågkonjunktur i Kina skulle dessutom ändå bli begränsad, särskilt som USA i så fall skulle gynnas av fortsatt fallande råvarupriser.


Oljeprisernas ras till under 30 dollar per fat pekas dock ofta ut som en avgörande förklaring till lägre aktiekurser i USA. Argumentet är att prisnedgången varit så brant att efterfrågan på andra varor och tjänster kommer att skadas allvarligt, inte bara av ett ras i efterfrågan från oljeexporterande länder utan även från oljeindustrin. Feds beslut igår att vänta med att fortsätta höja räntorna kan även ses som bekräftelse på att pessimisterna har rätt. Men billigare bensin i USA har tidigare setts som väldigt positivt och oljeindustrin är en liten del av landets ekonomi. Att andra länder som Ryssland har fått stora problem betyder inte alls att samma beroende av energisektorn finns i USA.


Undervärderade aktier


Enligt Morningstars analytiker i USA är de drygt 900 börsaktier som de täcker nu i snitt 11 procent undervärderade, baserat på deras fundamentala analys av företagens ”fair value” och aktiekurserna 27 januari. Börsnedgången de senaste två månaderna är som sagt också 11 procent, vilket om Morningstar har rätt betyder att aktiemarknaden har gått från jämvikt till köpläge. Fast varför säljer aktieägare just nu sina aktier alltför billigt?


Den mest rimliga förklaringen är flockbeteende, att människor väljer att göra likadant som andra i omgivningen. Att följa flocken kan delvis vara rationellt för proffs, som har bättre möjlighet att vara snabba nog att tjäna på rörelserna. Med facit i hand verkar detta vara vad som hände sista veckan i augusti förr året. För fondsparare är oddsen sämre, eftersom fondhandeln bara sker en gång per vardag och hos många mellanhänder som PPM dessutom med fördröjning.


Den ökade pessimismen kanske också beror på ”smitta” från andra världsdelar, främst att många investerare har blivit väldigt negativa till tillväxtmarknader. För alla som har USA-dollar som bokföringsvaluta, vilket inte bara gäller amerikaner utan även oljeexporterande länder och andra länder som har sin valutakurs knuten till dollarn, så är det nu många av MSCI landindex som visar negativ avkastning under tioårsperioden januari 2006 till december 2015. Det gäller både Brasilien, Ryssland och Turkiet, liksom Östeuropa som helhet.


Tyvärr är det omöjligt veta hur människor tänker (mer om detta i dagens krönika ”Även FI:s chef tjänar på att vara hövlig”, länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar