De flesta Asienfonder har fallit brant den senaste månaden. I snitt är nedgången 9 procent, medan globalfonderna backat 3 procent. Störst är värdeminskningen från 18 juli till 18 augusti bland landfonder inriktade på Malaysia, Taiwan, Indonesien, Thailand och Kina. Även räknat sedan årsskiftet är de flesta av dessa nu nere på minus. Kinafonderna steg dock så brant fram till toppen i april att de i snitt fortfarande är upp 8 procent hittills 2015.
Värst drabbad av säljtrycket är aktiebörsen i Shanghai, som flera gånger under sommaren fallit över 5 procent på en enda dag - en nyhet som till och med fått genomslag i svensk TV. Fast de svenska Kinafonderna äger främst aktier börsnoterade i Hongkong, medan det största raset i Shanghai gäller A-aktier som enbart kineserna själva får äga.
Indien undantaget
Indienfonder är det enda stora undantaget, det har i snitt "bara" backat 4 procent den senaste månaden och har fortfarande stigit 14 procent sedan årsskiftet. Därmed är Indien fortfarande en aning bättre placering räknat sedan årsskiftet än en globalfond.
Någon enskild orsak till sommarens nedvärdering av asiatiska aktier verkar inte finnas, men det som återkommer i medias rapportering är fler tydliga tecken på att Kinas ekonomi saktar in. Många råvarupriser har backat kraftigt, och Kina har tidigare stått för en stor del av efterfrågan. Både exporten och importen har minskat jämfört med förra året och förra veckan lät den kinesiska centralbanken valutan yuan falla ett par procent i förhållande till USA-dollarn.
Vad som är huvudorsaken till devalveringen är dock inte självklart. Å ena sidan har dollarn stärkts kraftigt mot både euro, yen och andra valutor, så en kinesisk justering kan ses som ett steg mot ökad marknadsprissättning. Å andra sidan har många kinesiska exportföretag tvingats sänka sina priser, så devalveringen kan ses som ett sätt att mildra effekten av konjunkturförsvagningen.
Kina fortfarande vinnare
Avgörande för svenska fondsparare är att ha ett längre perspektiv, för det är för svårt att hänga med i nyhetsutvecklingen enskilda dagar och veckor. Om inte annat så har placerare som befinner sig i Asien en stor fördel av att de ligger 6-7 timmar före oss varje morgon. Och sett över det senaste året är Shanghai fortfarande en vinnare, indexfonden X-trackers CSI300 har stigit 85 procent det senaste året. Asienfonderna har stigit över 20 procent sedan augusti förra året.
Räknat 10 år bakåt samma sak. Morningstars fondindex för Kinafonder har stigit 198 procent sedan 31 juli 2005, medan fondindex för USA-fonder och Europafonder bara stigit knappt hälften så mycket. I det perspektivet är den senaste nedgången liten och förändrar inte att mycket av optimistiska förväntningar fortfarande finns inbakade i kinesiska aktiekurser. Alltså är det viktigt att komma ihåg att Kinafonderna är kvar på en hög nivå.