Politisk kris sänker Sao Paulo-börsen

Morningstars aktieanalyser visar att andelen billiga storbolag fortsätter att vara störst i Brasilien. Vinstprognoserna och ”fair value” har dock sänkts, och den politiska osäkerheten fortsätter att vara hög.

Jonas Lindmark 2015-08-13 | 13:57
Facebook Twitter LinkedIn

Sommarens förlorare är Latinamerikafonderna som har backat 15 procent de senaste tre månaderna fram till 12 augusti, medan globalfonderna under samma period har stigit 1 procent. Nedgången är störst i Brasilien, vilket till stor del beror på fallande råvarupriser, hög inflation och fortsatt politisk kris.


President Dilma Rousseff har tappat trovärdighet efter misslyckade reformförsök och korruptionsskandaler, främst anklagelser att det statliga oljebolaget Petrobras betalat stora enorma mutor. The Economist påpekar att ett långvarigt problem i brasiliansk politik är att makten främst finns hos mittenpartiet PMDB, som saknar egen ideologi och istället är en gemensam plattform för politiker som främst är intresserade av makt och fördelar för deras väljare. Vänsterpartiet PT som president Rousseff tillhör måste därför hålla PMDB-politikerna nöjda för att få majoritet för reformer, vilket har försvagat statsfinanserna.


Brasilien får högst betyg


Börsnedgången i Sao Paulo har dessutom förstärkts av sänkta vinstprognoser, men kanske har ökad pessimism gjort att aktiekurserna fallit mer än vad som är fundamentalt motiverat. Morningstar gör aktieanalyser av 15 av de största börsbolagen i Brasilien och de har återkommande fått sänkta vinstprognoser, men ändå är deras aktier väldigt ofta undervärderade.


En jämförelse med Morningstars övriga aktieanalyser globalt visar att Brasilien precis som för ett halvår sedan (se ”Billigt i Brasilien, men hög risk”, länk ovan till höger) är det land bland de stora aktiemarknaderna som har klart högst andel köpvärda aktier. Totalt täcker våra drygt hundra aktieanalytiker idag 1706 aktier och sätter Morningstar Rating på dem genom att beräkna ett ”fair value” som sedan jämförs med aktuell börskurs. 1 stjärna är lägsta betyg och betyder att aktiekursen just nu är högre än analytikerns ”consider sell”. 3 stjärnor betyder att aktiekursen är i närheten av fair value och 5 stjärnor att kursen är under gränsen ”consider buy”. Bland alla 1706 aktier globalt är det 30 procent som har Morningstar Rating 4 eller 5 stjärnor, beräknat med aktiekurserna 12 augusti, medan 21 procent har de lägsta betygen 1 eller 2 stjärnor.


Brasilien ligger som sagt i topp, 11 av 15 aktier har Morningstar Rating 4 eller 5. Det enda andra land som är i närheten är Kanada, där 59 av 116 aktier är så lågt värderade. Motsatsen fortsätter att vara Japan, där bara 1 av 25 aktier är undervärderad.


Osäker framtid


Fast sänkta vinstprognoser gör att bara en brasiliansk aktie just nu har högsta betyg 5 stjärnor. Det är telefonibolaget Oi, som främst har fast telefoni och är störst i den lönsamma regionen kring Sao Paulo, men mobiltelefonin fortsätter att ta över kunder. Aktiekursen har fallit från 45 dollar för tre år sedan ned till strax över 1 dollar idag. Under samma period har Morningstar sänkt vinstprognosen för Oi hela nio gånger, men fortfarande ger vår analys ett ”fair value” på drygt 3 dollar.


Framtiden är dock väldigt osäker och Morningstars analytiker kan förstås ha fel om enskilda aktier. Men helheten visar ändå att det är ovanligt att andelen positiva analyser för aktierna i ett land är så hög och eftersom Brasilien dominerar aktiemarknaden i Sydamerika med drygt hälften av börsvärdet är detta även ett argument för Latinamerikafonder.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar