Bioteknikfonder dolda indexfonder

Smala branschfonder ligger ofta nära index, för att få tillräcklig riskspridning. Ett tydligt exempel är bioteknik, där det finns ett fåtal stora företag som alla fonder köper aktier i. Läkemedelsfonder har lite större spridning, men verkar också ha passerat en topp i mars.

Jonas Lindmark 2015-06-18 | 9:51
Facebook Twitter LinkedIn

Extremt brant uppgång det senaste året gör att branschfonder inriktade på särskilt bioteknik men även läkemedel är vinnare både 1 år, 3 år, 5 år och 10 år bakåt.


Värdeökningen har lockat många svenska fondsparare att satsa pengar. Läkemedelsfonder var populära redan när PPM startade hösten 2000 och tre av dessa är kvar bland de trettio mest valda fonderna. De senaste åren har även bioteknikfonderna ökat i popularitet och innehåller tillsammans nästan 6 miljarder av PPM-spararnas pengar. Främst är det UBS Biotech som lockat, troligen för att denna fond har stigit mest av alla PPM-fonder de senaste fem åren.


Samma största innehav


Fast skillnaderna är små mellan olika bioteknikfonder, både innehav och därmed avkastning är snarlika. Det visar en jämförelse med Morningstars verktyg X-Ray (finns här på sajten i både sökningen och portföljhanteraren) av fyra populära alternativ: Carnegie, Pictet, SEB och USB. Av de tio största innehaven i deras bioteknikfonder är åtta gemensamma och de tre största är identiska: Biogen, Gilead och Celgene.


Ett avgörande skäl för smala branschfonder att ligga nära index fördelning av innehav är att fondlagen kräver att pengarna sprids på minst 16 olika innehav (fyra max 10% av kapitalet, resten max 5% av kapitalet). Och särskilt om fondförmögenheten är stor så finns det kanske inte fler än ett par dussin börsföretag i branschen som är tillräckligt stora så att fonden kan köpa och sälja företagets aktier utan att påverka aktiekursen för mycket.


Läkemedelsfonderna har fler stora börsbolag att välja på och därför naturligt nog lite större spridning. En X-Ray av de fyra mest populära PPM-fonderna i kategorin (Carnegie, Handelsbanken, SEB och Swedbank) visar att även de har stora likheter, med fyra av de tio största innehaven gemensamma i alla fonder. Men variationen i procentandel är större och andelen i de tio största innehaven klart lägre.


ETF men inte på kort sikt


Bioteknikfonderna har alla ungefär 60 procent placerat i de tio största innehaven och som sagt är 8 av de 10 största gemensamma. När innehaven i branschens storbolag är så lika index blir fondernas aktiva avvikelse (active share) låg och ur detta perspektiv kan de kallas dolda indexfonder (men förvaltningen kan vara aktiv på andra sätt, till exempel hög omsättningshastighet eller dialog med företagsledningen). Snarlika innehav är ett argument för att istället köpa bioteknik via en billig börshandlad indexfond (ETF).


Tyvärr finns det ingen ETF som marknadsförs i Sverige som är inriktad på enbart bioteknik. Men via nätmäklare som Avanza och Nordnet går det att göra affärer direkt på börserna i New York, så länge investeringen är hyfsat långsiktig och insatt belopp åtminstone 10.000 kronor så är courtagekostnaden hanterbar. Fast för månadssparande eller riktigt kortsiktiga placeringar passar vanliga fonder bättre och inom PPM går det inte att välja ETF.


Topp i mars


Just nu verkar det dessutom vara för sent för kortsiktiga placeringar. Under det senaste året har bioteknikfonderna i genomsnitt stigit 71 procent, men toppen verkar ha passerats i mitten på mars. De senaste tre månaderna är nedgången i snitt 5 procent. Nästan lika tydligt är trendbrottet för läkemedelsfonder, de har stigit 51 procent det senaste året men backat 2 procent de senaste tre månaderna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar