Dags för paus i Indien

Nu är det dags för verkligheten att komma ikapp de förväntningar som finns inbakade i aktiekurserna. Indienfonderna har stigit 96 procent det senaste året och regeringen Modi behöver börja leverera ekonomiska reformer.

Jonas Lindmark 2015-02-19 | 13:01
Facebook Twitter LinkedIn

Indienfonderna är förra årets vinnare, i snitt steg de 62 procent. Den branta värdeökningen började i maj förra året efter att oppositionen under ledning av Narendra Modi vann parlamentsvalet och fick egen majoritet i underhuset för sitt reformprogram. Börsuppgången har fortsatt ytterligare 17 procent efter årsskiftet omräknat till svenska kronor och de senaste tolv månaderna fram till 18 februari är fondernas värdeökning i snitt 96 procent.


Brant uppgång igen


Indienfonderna har även tidigare varit bland vinnarna med lika brant värdeökning, fyra gånger till de senaste tolv åren. Fondindex för kategorin visar värdeökning under kalenderåren 2003, 2005, 2007, 2009 på mellan 58 och 75 procent. Men däremellan har börsen i Bombay ett par gånger även rasat mer än de flesta andra, 2008 föll Indienfonderna i snitt 55 procent och 2011 i snitt 34 procent.


Fondspararna har tyvärr ofta satt in pengar nära topparna i utvecklingen. Detta var särskilt tydligt i slutet av 2007 vilket gav stora förluster året efter (mer om detta i ”Dyr timing i Simplicity Indien”, länk ovan till höger). Och kanske sker nu en upprepning.


Under 2014 gjorde svenska folket insättningar på sammanlagt 1,7 miljarder kronor netto i Indienfonder enligt Fondbolagens Förenings statistik och vid årsskiftet fanns 9,6 miljarder i förvaltat kapital. Men enbart nu under januari var inflödet till Indienfonderna hela 2,1 miljarder netto, så på en enda månad har svenskarna gjort större insättningar än under hela förra året. Bland aktiefonder var det bara globalfonder och USA-fonder fick större insättningar under januari.


Övervärderade?


Av de stora börsbolag i Indien som Morningstar täcker anser våra analytiker att 22 av 60 aktier är övervärderade per 17 februari. Störst är övervärderingen av aktierna i Dabur (kryddor, juice, håroljor och liknande konsumentprodukter), Wipro (IT-service) och Hindustan Unilever (landets största tillverkare av konsumentprodukter). Bara ett bolag har enligt Morningstars analys undervärderade aktier (oljebolaget Cairn).


Våra analytiker försöker spå företagens intäkter långt in i framtiden, så det är stor risk att de har fel. Det finns även risk att deras analys ibland inte är uppdaterad med de senaste nyheterna. Men ändå är jag skeptisk till att en så brant börsuppgång som vi sett det senaste året ska kunna fortsätta. Visst gynnas Indien av fallande råvarupriser och den nya regeringen under premiärminister Modi ökar chansen att ekonomiska reformer genomförs, vilket på sikt kan underlätta fortsatt hög BNP-tillväxt, men det är inte självklart om det är nuvarande börsföretag eller deras framtida konkurrenter som blir vinnare.


Problemet med väldigt branta börsuppgångar är att även om den ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara positiv så lockar de ganska snart kortsiktiga spekulanter som försöker tjäna på ”momentum”, men i nästa skede gör de att fundamentala investerare väljer att sälja med vinst och investera där värderingen är lägre. Stigande aktiekurser gör att det krävs allt mer pengar för att betala säljarna och när vinsthemtagningen blir tillräckligt omfattande upphör börsuppgången. Därmed upphör momentum och de spekulativa pengarna flyttas till någon annan marknad med bättre kortsiktig utveckling, vilket förstärker säljtrycket.


Det är svårt att spå hur länge en börsuppgång som delvis drivs av momentum fortsätter, särskilt när det som i Indien även finns positiva politiska nyheter. Men mitt intryck är att de som hoppas att Modi genomför drastiska reformer likt Ronald Reagan eller Margaret Thatcher kommer att bli besvikna, enligt The Economist var hans bidrag till framgångarna för regionen Gujarat när han var högste ansvarig där främst att minska byråkratin och se till att grundläggande infrastruktur (vägar, vatten, el) fungerar. Betydligt mycket mer behövs för att behålla Indiens höga BNP-tillväxt, så det verkar rimligt att de flesta långsiktiga investerare nu väntar med att köpa tills de ser om verkligheten lever upp till de förväntningar som finns inbakade i dagens aktiekurser.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar