Latinamerikafonderna har backat 8 procent det senaste halvåret, samtidigt som globalfonderna har stigit 21 procent. Nedgången är störst i Brasilien, vilket främst beror på fallande råvarupriser, ökade ekonomiska problem och valresultatet i slutet på oktober (”Logisk börsnedgång i Brasilien”, länk ovan till höger).
För fondsparare som funderar på att gå emot strömmen och undrar om det kan vara köpläge nu kan det vara intressant med en summering av Morningstars aktieanalyser. Totalt täcker våra drygt hundra aktieanalytiker 1681 aktier globalt och sätter Morningstar Rating på dem genom att beräkna ett ”fair value” som sedan jämförs med aktuell börskurs. 1 stjärna är lägsta betyg och betyder att aktiekursen just nu är högre än analytikerns ”consider sell”. 3 stjärnor betyder att aktiekursen är i närheten av fair value och 5 stjärnor att kursen är under gränsen ”consider buy”.
Bland alla 1681 aktier globalt är det per 11 februari bara 18 procent som har Morningstar Rating 4 eller 5 stjärnor, medan 32 procent har de lägsta betygen 1 eller 2 stjärnor. Nästan en tredjedel av storbolagens aktier globalt är alltså övervärderade enligt Morningstars analys och bara hälften så många är lågt värderade, vilket visar att aktiemarknaden globalt just nu är högt värderad. Morningstars analytiker är indelade per bransch, vilket betyder att de normalt täcker börsbolag i flera olika länder och det gör att det är blir mer rättvisande att jämföra värderingen i olika länder.
Petrobras och Oi
Brasilien ligger i topp bland de stora aktiemarknaderna, 9 av 15 aktier har Morningstar Rating 4 eller 5. Det enda andra land som är i närheten är Spanien, där 9 av 17 aktier är lågt värderade. Omvänd är situationen i Indien (bara 3 av 60 aktier har betyg 4 eller 5 stjärnor) och Japan (1 av 25 aktier).
De två börsbolag i Brasilien som just nu har Morningstar Rating 5 stjärnor är oljebolaget Petrobras och telefonibolaget Oi. De har båda haft stora problem, vilket gör att många investerare är skeptiska och deras framtid är verkligen mycket osäker. Petrobras drivs ineffektivt och fyndigheterna ute på djupt vatten kräver stora investeringar. Oi har främst fast telefoni och är störst i den lönsamma regionen kring Sao Paulo, men mobiltelefonin fortsätter att ta över kunder. Självklart är det företagens problem och den osäkra framtiden som ger låga aktiekurser. Enligt Morningstars analys är problemen överdrivna och ”fair value” för både Petrobras och Oi är mer än dubbelt så högt som dagens aktiekurser.
Osäkerheten gör förstås att Morningstars analytiker kan ha fel om enskilda aktier. Och på kort sikt kan den politiska utvecklingen förvärras. Men helheten visar ändå att det är ovanligt att andelen positiva analyser för ett land är så hög och Brasilien dominerar aktiemarknaden i Sydamerika. Därför tycker jag det verkar rimligt att långsiktiga fondsparare sätter ett ”consider buy” för Latinamerikafonder.