Mer pengar och nyval lyfter Tokyo

Japanfonderna har fortsatt upp trots fallande BNP. Extrem ökning av penningmängden och nyval i december ger hopp om ökad optimism 2015. Men regeringen Abe måste våga genomdriva reformer.

Jonas Lindmark 2014-11-27 | 16:39
Facebook Twitter LinkedIn

November har varit en ovanligt händelserik månad för förvaltare av Japanfonder. Månaden började med att centralbanken Bank of Japan meddelade att redan extremt stora stödköp av landets statsobligationer ska öka ytterligare för att tvinga andra investerare att satsa mer på riskfyllda placeringar.


Stödköpen ger enorma mängder pengar som tvingas ut för att förhoppningsvis skapa lite mer inflation och få fart på efterfrågan. Inflation betyder att människor tjänar på att köpa innan priserna höjs, men det finns även risker med detta experiment med brant ökad penningmängd för hög inflation skulle på sikt även ge höga räntor och problem att betala räntorna på statsskulden.


Nyval lyfte börsen


18 november överraskade premiärminister Shinzo Abe med att kalla till ett extra val av underhuset i december. Det officiella syftet är att låta folket godkänna att den utlovade höjningen av momsen (som behövs för att finansiera den brant växande statsskulden) skjuts två år in i framtiden. Men enligt The Economist så är den verkliga orsaken troligen att Abe vill stärka sin position i regeringspartiet och få fyra år på sig till nästa val för att våga genomföra de många och omvälvande ekonomiska reformer som Japan behöver. Främst är det arbetsmarknaden och jordbruket som behöver ökad konkurrens.


Japanfonderna har reagerat på de politiska nyheterna med fortsatt uppgång. Tokyobörsen har stigit väldigt kraftigt, men samtidigt har yenen backat rejält. Den senaste månaden har valutakursen sjunkit från kring 6,75 till 6,30 öre, en nedgång med 7 procent som motverkat nästan hela börsuppgången.


Reformer redan första kvartalet


Tredje kvartalet backade dock BNP i Japan oväntat och därför har oron ökat att de stimulanser som regeringen Abe lanserade förra året med ”tre pilar” (ökad penningmängd, ökade statliga utgifter och ekonomiska reformer) inte kommer att lyckas få fart på ekonomin.


Alla verkar överens om att regeringen Abe troligen kommer att vinna valet i december, men därefter krävs konkreta åtgärder för att fart på optimismen. Min gissning är att många investerare vill se att Abe lyckas få majoritet för några viktiga förbättringar redan under första kvartalet 2015. Om Abe fortsätter att vänta på bättre tider och misslyckas med att förverkliga merparten av den lista med 249 reformförslag som presenterades i augusti, så verkar risken stor att Tokyobörsen faller tillbaka.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar