Nu kommer reformerna i Japan

Med 249 reformer på regeringens agenda kan premiärminister Abe äntligen få fart på tillväxten i Japan. Men motståndet är starkt, både internt och bland särintressen, och även om genomförandet lyckas är det inte säkert att Tokyobörsen lyfter.

Jonas Lindmark 2014-09-04 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste sex åren har småbolagsfonder varit en bättre investering på Tokyobörsen, och den fördelen håller i sig även i år. Men från toppen i början av 2006 var det småbolagen som rasade klart mest ned till botten i början av 2009. Räknat med start för tio år sedan är det därför först i år som de kommit ikapp storbolagen.


Vanliga Japanfonder köper främst aktier i stora banker och exportföretag, medan småbolagen är mer spridda i andra branscher som påverkas mer av den inhemska utvecklingen. Kanske är det därför som uppvärderingen de senaste två åren har gynnat småbolagen. Men detta gör å andra sidan småbolagsfonderna mer beroende av den politiska utvecklingen.


249 reformer från Abe


I december 2012 vann LDP under ledning av Shinzo Abe valet till underhuset och i juli förra året även en tydlig seger i överhusvalet. Därmed fick det gamla maktpartiet LDP tre år på sig att få fart på Japans ekonomi.


Redan i början av 2013 tillkännagav president Abe en nytändning med ”tre pilar”: ökade statliga utgifter, ökad penningmängd och ekonomiska reformer. De två första genomfördes snabbt, men diskussionen av reformprogrammet har tagit lång tid. För en månad sedan offentliggjordes äntligen regeringens agenda för att få fart på tillväxten, en mångordig lunta som enligt The Econimist innehåller hela 249 punkter. Bland de viktigaste är sänkt företagsskatt, fler dagis, lättare att avskeda fast anställda och fler arbetstillstånd till invandrare.


Tillväxten i Japan var hög första kvartalet i år, tack vare tidigarelagda inköp inför momshöjningen 1 april. Men andra kvartalet föll BNP lika mycket och totalt sett 2014 ser tillväxten ut att bli svag. Och trots att centralbanken köpt enorma mängder obligationer för att öka penningmängden, så har inflationen ännu inte nått upp till målet 2 procent per år. Uppenbart behövs verkligen den tredje pilen från premiärminister Abe, genomgripande ekonomiska reformer.


Men lyfter Tokyobörsen?


Det verkar troligt att med 249 förändringar på agendan, så kommer tillräckligt många att lyckas och därmed skapa optimism och positiva följdeffekter. Fast enligt The Economist är motståndet mot förändringar starkt, både internt inom LDP och från särintressen. Så det verkar troligt att genomförandet av många reformer kommer att misslyckas.


Dessutom är det osäkert om förändringarna sett över de närmaste 2-3 åren kommer att lyfta Tokyobörsen eller inte. Reformer av hur ekonomin fungerar liknar investeringar, där kostnaderna kommer först och vinsterna senare, så jag tycker att risken verkar stor att de företag som påverkas av reformerna under 2015 rapporterar sämre vinstmarginaler. Slutligen räcker knappast Abes reformer för att ändra den företagskultur som prioriterar annat än ökad vinst till aktieägarna. De senaste två årens börsuppgång gör att stora förbättringar redan är inbakade i aktiekurserna, så min slutsats är att nedsidan är större än chansen att överträffa förväntningarna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar