För 25 år sedan tog Sverige bort valutaregleringen och utlandsfonder kunde börja säljas på allvar. Ändå är Sverigefonder fortfarande den mest populära typen av aktiefond, med ett sammanlagt förvaltat kapital som per 31 juli var 29 procent av det svenska sparandet i aktiefonder.
Två grupper av Sverigefonder har fått allt större genomslag. Av de 20 största fonderna som enbart investerar i svenska aktier så är idag 5 indexfonder (Handelsbanken, Avanza, SPP, Xact och SEB) och 4 småbolagsfonder (Lannebo, Handelsbanken, Robur och Didner & Gerge). Fram tills nyligen var båda grupperna framgångsrika, med högre avkastning än snittet. Småbolagsfonderna är i särklass och har ganska stadigt överträffat snittet med 3 procentenheter per år.
Indexfondernas framgång varierar mer, i mars 2013 hade de i snitt 4 stjärnor i Morningstar Rating och både Aktiespararna, Avanza, Handelsbanken och SPP hade 5 stjärnor. Bra resultat har lockat fler kunder till indexfonderna och under de första sju månaderna 2014 gick 82 procent av nettoinsättningarna i aktiefonder till indexfonder.
Lägre fondbetyg
Men det senaste året har indexfondernas Morningstar Rating fallit. I januari hade Avanza Zero 5 stjärnor, de senaste två månaderna har fonden fått 3 stjärnor. Bland Sverigefonderna har ingen indexfond längre 5 stjärnor och snittbetyget har fallit till 3,19. Snittavkastningen fem och tio år bakåt är just nu exakt densamma som kategorisnittet.
En viktig förklaring är att börsraset 2008 och den första branta återhämtningen 2009 nu har försvunnit ur 5-årshistoriken. Småbolagsaktierna var förlorare under 2008, men har i snitt levererat betydligt högre avkastning de senaste åren. Det gör att vanliga aktiefonder som ofta investerar mer än index i små och medelstora börsbolag har överträffat fonder som Avanza Zero, som bara köper de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.
Detta har även påverkat rangordningen mellan indexfonder. De senaste åren är det de indexfonder som följer breda index som innehåller alla börsaktier som har utvecklats bäst, eftersom de även innehåller medelstora och små börsbolag. Men som jag påpekade i förra veckans krönika finns risk att trenden vänder (”Smarta indexfonder ger dyra småbolag”, länk ovan till höger).