Putins svar på sanktioner tynger Östeuropa

I juli var Rysslandsfonderna på väg att ta igen vinterns ras, men då blev MH17 nedskjutet i Ukraina. Importstoppet som följde ger ökad rysk inflation och tynger även Östeuropafonderna.

Jonas Lindmark 2014-08-27 | 13:41
Facebook Twitter LinkedIn

Tillväxtmarknaderna i Asien och Latinamerika har klättrat rejält under sommaren, men det gäller inte Östeuropa.


Det enda undantaget är Turkiet, där aktiekurserna började återhämta sig brant redan i våras, vilket även har hjälpt till att lyfta Balkanfonderna. Moskvabörsen har fortsatt att pendla med tvära kast kring en svagt nedåtgående trend. I snitt har Rysslandsfonderna när detta skrivs backat 6 procent sedan årsskiftet.


Putins svar


Inbördeskriget i östra Ukraina har fortsatt och nedskjutningen 17 juli av det malaysiska passagerarplanet MH17 med 298 personer ombord har utvidgat konflikten. EU har infört sanktioner mot ansvariga i president Putins maktelit. Som svar har Ryssland stoppat import av mat från EU och USA samt hotar att även stoppa importen av bilar. Detta ger ökad inflation och kommer, om importstoppet fortsätter, troligen att ta knäck på tillväxten i rysk ekonomi.


Sämst har börsutvecklingen i år varit i Ungern, rimligen delvis en reaktion på den politiska utvecklingen under president Viktor Orbán, som har anklagats för att likna sin ryske kollega Putin. Indexutvecklingen i Baltikum har varit platt, inte heller här har uppvärderingen av tillväxtmarknader i andra världsdelar fått genomslag.


Relationen mellan Ryssland och västvärlden kommer knappast att plötsligt förbättras. En diplomatisk lösning på konflikten i östra Ukraina är förstås möjlig, men skulle nog inte räcka för att återställa utländska investerares förtroende för president Putin. De 14 breda Östeuropafonder som är valbara i PPM har i snitt 43 procent ryska aktier i aktieportföljen, vilket betyder att svängningarna på Moskvabörsen överskuggar aktiekursernas utveckling i övriga länder.


Optimist eller pessimist?


Det argument som återstår för Östeuropafonder är att många ryska aktier nu är lågt värderade jämfört med liknande företag i andra världsdelar. Om det räcker för att locka beror på om du är optimist eller pessimist om framtiden i Ryssland.


För optimister som tror att konflikten i Ukraina kommer att lösas och att fredliga relationer mellan Ryssland och västvärlden kommer att byggas upp och förstärkas, så kanske det fortfarande är ett bra köptillfälle. Jag har dock kvar den pessimism jag skrev om i våras, Putin har gjort sitt avgörande vägval och han kommer troligen att fortsätta behöva USA och EU som yttre fiende (”Proppen ur för Rysslandsfonderna”, länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar