Rekyl rimlig i Asien

Efter svag utveckling tre år i rad är Asienfondernas rekyl uppåt under sommaren rimlig, för de har fortfarande långt kvar för att komma ikapp börserna i New York. Men hoten som hindrar en fortsatt uppgång finns kvar.

Jonas Lindmark 2014-08-21 | 10:56
Facebook Twitter LinkedIn

Kinafonderna är vinnare de senaste tre månaderna, efter väldigt svag utveckling fram till mitten av maj. Uppvärderingen har även dragit med sig bredare Asienfonder uppåt.


Därmed fortsätter de senaste fem årens utveckling med tvära kast kring en platt trend. Helt klart var optimismen för stor under både 2007 och 2010, fast däremellan slog finanskrisen hösten 2008 väl hårt mot börserna i Hongkong och Shanghai.


Indienfonderna har haft en betydligt starkare utveckling räknat sedan årsskiftet, men där började uppgången redan i mars och fick i maj extra skjuts av valsegern för oppositionen under ledning av Narendra Modi. Förhoppningarna är starka att den nya regeringen kommer att genomföra genomgripande ekonomiska reformer.


Förlorare jämfört med USA


Men i ett lite längre perspektiv är både Indienfonder och Kinafonder förlorare jämfört med USA- och Europafonder. Under de senaste fem åren har Morningstars fondindex för USA-fonder stigit 85 procent, Europafonder har stigit 50 procent, men Indienfonder har bara stigit 31 procent och Kinafonder 12 procent. Skillnaden är att sommaren 2009 var oron fortfarande stor över finanskrisens effekter på de etablerade industriländerna i Väst, medan förhoppningarna var starka att tillväxtmarknadernas börsföretag snabbt skulle återvänta till höga vinster.


Verkligheten har istället delvis blivit den omvända och fokus verkar ha flyttats till fördelarna för amerikanska företag och nackdelarna med oberäkneliga makthavare som Putin i Ryssland och Xi Jinping i Kina. Efter tre år med svag börsutveckling var kinesiska aktier i våras lågt värderade jämfört med motsvarande företag i Europa och USA. Även efter sommarens rekyl har de långt kvar för att komma ikapp börserna i New York.


Fortfarande verkar en majoritet investerare förvänta sig en tydlig inbromsning för den ekonomiska tillväxten i Kina, men kanske har den fortsatta börsuppgången i New York gjort att relativvärderingen under sommaren även lyfta kinesiska aktier. Aktiemarknaden har även fått stöd av att Kinas regering annonserat nya investeringar i infrastruktur- och miljöprojekt.


Framtida hot


Asienfondernas framtida utveckling avgörs främst av Kina. Mitt intryck är att osäkerheten om Kinas ekonomiska och politiska utveckling kommer att bestå ytterligare ett par år, och dämpa intresset att investera. Hoten som hindrar en fortsatt uppgång finns kvar, bland annat de högt uppblåsta fastighetspriserna i storstäderna och att drastiska omprioriteringar krävs för att lösa miljöproblemen. Å andra sidan finns chans till positiva överraskningar, till exempel en varmare relation mellan makthavarna i Kina och Japan.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar