Vinnare under sommarens branta börsuppgång är Kinafonder och andra Asienfonder, men även Latinamerikafonderna har stigit mer än snittet. Det senaste årets värdeökning är dock snedfördelad, aktiekurserna i Brasilien har stigit mer än dubbelt så mycket som i Mexiko.
Å andra sidan är Mexiko solklart kontinentens vinnare de senaste tre åren, vilket beror på kontrasten mellan besvikelse över den ekonomiska utvecklingen i Brasilien och förhoppningar som väcktes när Enrique Peña Nieto tog över som president i Mexiko i slutet av 2012.
Under förra året började han driva igenom han en rad viktiga ekonomiska reformer. Viktigast är avregleringen av oljeindustrin, som har varit statlig och lider av låg produktivitet. I början av augusti antog kongressen lagar som öppnar för utländsk konkurrens inom olje- och gasutvinning. Enligt en kommentar i The Economist är därmed all väsentlig lagstiftning som behövs nu införd och det återstår för president Peña att genomföra reformerna i praktiken.
Trögare genomföra
Ett bra sätt att få fart på den ekonomiska tillväxten och höja förtroendet hos investerare är investeringar i infrastruktur, till exempel nya gasledningar och en ny flygplats i Mexico City. Fast frågan är om regeringen lyckas hålla tillräcklig kontroll på genomförandet, så att ökad konkurrens från utlandet hjälper till att höja effektiviteten och därmed i nästa steg ger de skatteintäkter som behövs för att finansiera nödvändiga sociala reformer. Risken är stor att korruption och svågerpolitik ger för höga kostnader, likt Brasiliens investeringar inför fotbolls-VM.
För investerare är det nu viktigt att försöka bedöma om president Peña och hans regering lyckas genomföra reformerna i praktiken, under de återstående fyra åren fram till nästa val. Min gissning är att genomförandet bromsas av särintressen och blir trögare än förväntat, vilket i så fall gör aktiemarknaden besviken.
Kvar finns de speciella fördelar som landet har, gränsen till USA och frihandelsavtalet NAFTA. Baksidan är droghandeln och extrem gängkriminalitet. Men om regeringen lyckas få energisektorn mer effektiv samt använder de därmed ökade skatteintäkterna till att hjälpa de fattiga och öka jämlikheten, så kan välståndet i Mexiko på sikt växa sig så starkt att gränsen till USA ses som en fördel på båda sidor. Det dröjer rimligen en generation, men svenska pensionssparare som tror på Enrique Peña Nieto har råd att vänta.