Skillnaderna finns ofta utanför topp-10

Ofta räcker inte jämförelser av de tio största innehaven för att förstå skillnaden i utveckling mellan fonder. Förvaltarna brukar främst chansa med de små innehaven. Därför är Morningstar X-Ray ett utmärkt verktyg.

Jonas Lindmark 2014-08-14 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn

Branschfonder kan ofta utvecklas väldigt olika, trots att de investerar i samma typ av företag. En vanlig förklaring till skillnaderna är olika geografisk inriktning. I fondkategorin ”Ny teknik” finns en tydlig uppdelning, där de flesta främst investerar i marknadsledande USA-bjässar som Apple, Google och Microsoft. Men det finns några IT-fonder som investerar främst i Sverige eller Asien.


Och även bland IT-fonder som främst investerar i USA kan skillnaden i avkastning ändå vara stor. Ett bra exempel är de två största svenska IT-fonderna, SEB Teknologi och Swedbank Robur Technology (fd Contura).


SEB jämfört med Robur


Hittills i år fram till 13 augusti har SEB-fonden stigit 10,4 procent, aningen sämre än snittet i kategori, medan Robur-fonden klättrat 16,7 procent. En titt på de tio största innehaven hjälper inte för att förstå, för de två fonderna har exakt samma tio största aktier. Innehaven är lite olika stora så ordningen varierar, men både SEB och Robur köper främst de största och mest välkända USA-bolagen i branschen.


Just nu finns färska halvårsrapporter och texterna där ger bättre förklaring. SEB-fonden har 12 procent investerat i Japan och särskilt japanska Dena har utvecklats dåligt. Även urvalet mindre mjukvarubolag påverkade negativt.


Robur har på hemsidan en detaljerad förvaltartext av Peter Lingen, som nu är ensam ansvarig förvaltare av Swedbank Robur Technology efter att Anders Ramsten slutade i början av förra året och Jonas Victorsson lämnade teamet nu i maj. Peter berättar att han träffat rätt bland mindre mjukvarubolag, särskilt investeringarna i Electronic Arts och Activision. Bäst sektor under första halvåret var halvledare, särskilt aktierna i Skyworks, Micron och Avago.


Lärdomen av detta är att det inte räcker att jämföra de tio största innehaven. De står i snitt bara för 40 procent av en IT-fond och bland de mindre innehaven är det ofta några aktiekurser som rör sig dramatiskt. Dessutom är det tydligt att förvaltarna normalt väljer att placera mindre belopp i udda företag och sällan har chansningar bland sina största innehav. Alltså behöver man jämföra hela portföljerna.


X-Ray bra verktyg


Ett bra verktyg för att jämföra fonder i detalj är Morningstar X-Ray, som på Analys-delen av sajten finns dels i sökningen (bocka för upp till 12 fonder du vill jämföra i rutan till vänster om fondens namn, klicka sedan på ”X-Ray”), dels i portföljhanteraren. Morningstar samlar in rapporter med alla fondernas innehav, normalt varje månad eller varje kvartal, vilket tillsammans med vår databas med nyckeltal för varje aktie ger möjligheter till både detaljerad analys och olika typer av summeringar. Till exempel räknar vi ut genomsnittligt p/e-tal för fonderas aktieinnehav.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar