En bra lösning för fondsparare som vill placera allt sitt aktiesparande i en enda fond är att välja en globalfond, eftersom de sprider pengarna över hela världen och ger förvaltaren maximal frihet att leta köpvärda aktier. Men det gäller att se upp, för fonder som påstås vara globala kan ändå ha störst andel investerad på hemmaplan, Stockholmsbörsen, trots att den bara står för 1 procent av det globala börsvärdet och vikterna i världsindex.
Att placera en stor del i svenska aktier är förstås en vanlig prioritering. Även stora institutioner som AP-fonder och livbolag har ofta haft över hälften svenskt i aktieportföljen. Det finns bra argument för det (”Fler fördelar bland Sverigefonder”), men då är kanske inte en enda fond bästa lösningen.
Global & Sverige
Historiskt har flera fondbolag valt placeringsinriktningar med ungefär 50 procent svenska aktier och resten placerat utomlands. Därför har Morningstar en fondkategori som heter ”Global & Sverige” för aktiefonder som placerar globalt men har mellan 30 och 75 procent placerat på Stockholm. Större andel Sverige gör att de bedöms som Sverigefonder, lägre andel så hamnar de i någon av kategorierna för globalfonder.
Men det finns samtidigt tydliga bevis i fondernas historiska resultat för att renodlade Sverigeförvaltare lyckas bäst på Stockholmsbörsen. Och det är förstås logiskt att en mer specialiserad förvaltare har lättare att hitta de mest köpvärda aktierna. Alltså är helt naturligt att många fondsparare fördrar att placera en stor del av sparkapitalet i rena Sverigefonder, kombinerat med globalfonder och andra utlandsfonder. Då är det viktigt att inte även globalförvaltarna placerar en stor del av kapitalet på Stockholmsbörsen, för summan risktagande på hemmaplan blir då större än planerat.
Främst fond-i-fond
Bland de 58 svenskregistrerade fonderna i Morningstars kategori ”global, mix bolag” finns sex som har mer än 25 procent svenska aktier och ytterligare sju har mer än 10 procent. Det är främst fond-i-fond som avviker på detta sätt, övriga har i snitt bara 3 procent svenska aktier. Kanske beror det ibland på att förvaltare av fond-i-fond för att göra kunderna nöjda frestas att välja de underliggande fonder som är mest välkända – Sverigefonder.
De globalfonder som har högst andel Sverige är Navigera Aktie 1 (29% i senaste portfölj), Aktie-Ansvar Fondselect Global (28%),Länsförsäkringar Sverige & Världen (27%), Navigera Aktie (27%) och Handelsbanken Offensiv 100 (25%). Som hörs redan på deras namn är det inte alls självklart att deras förvaltare fördelar pengar jämt mellan världens stora aktiebörser. Så det gäller att kontrollera varje fonds inriktning mer i detalj och inte ta för givet att alla globalfonder innehåller ungefär samma fördelning som världsindex.
Ett sätt att enkelt kolla andelen Sverige är att använda Morningstars verktyg X-Ray. Denna analys finns både i sökningen och portföljhanteraren visar både andelen svenska aktier i varje innehav (sidan ”Regioner”) och andelen totalt sett.