Förra året var läkemedelsfonderna bland årets vinnare med en värdeökning på 36 procent och ända sedan 2011 har läkemedelsfonder stadigt utvecklats klart bättre än globalfonder. Bioteknikfonderna har dragit stigit ännu mer – men kan det fortsätta?
Första halvåret 2014 har trenden hållit i sig, fram till 16 juni har läkemedelsfonderna i snitt stigit 11 och bioteknikfonderna lika mycket, medan globalfonderna i snitt stigit 7 procent under samma period.
Stigande aktiekurser ger lägre Rating
En rimlig förklaring är som jag skrivit om tidigare att många investerare är tvingade att leta investeringar som ger chans till högre avkastning än de extremt låga obligationsräntorna, men de vill egentligen inte ta så hög risk som aktier ger generellt. Därför söker de aktier i börsbolag vars intäkter troligen kommer att vara stabila även om världsekonomin försvagas och behovet av läkemedel ses som ovanligt stabilt. Så aktiekurserna drivs upp allt högre, särskilt för aktier i de största börsbolagen i stabila branscher.
Då trycks aktiekurserna upp över den nivå som är motiverad baserad på hur stora de framtida vinsterna troligen blir, vilket sänker de betyg 1-5 stjärnor som Morningstar sätter på över 1600 aktier globalt. Dessa aktiebetyg visas inte här på den svenska sajten, men finns på både morningstar.com och morningstar.co.uk (länk ovan till höger).
Enligt Morningstars aktieanalytiker som följer branschen har många av de största läkemedelstillverkarna passerat och stigit en bra bit över det Morningstar anser är korrekt värdering (fair value). Av totalt 144 börsaktier i branschen som Morningstars aktieanalytiker granskar så är det per i måndags (16 juni) elva så dyra att de fått lägsta Rating 1 stjärna, medan bara tre är riktigt lågt värderade och får 5 stjärnor.
Fler med 2 stjärnor
Men det riktigt intressanta är att så många riktigt stora pillerbjässar finns med på nästa nivå, för normalt brukar nästan alla storbolags aktier ha 3 stjärnor. Av 44 läkemedelsaktier som har Morningstar Rating 2 stjärnor finns flera välkända namn: Abbvie, Astrazeneca, Bayer, Biogen, Novartis och Roche. På andra sidan bland de 17 aktier med betyget 4 stjärnor finns bara Sanofi och Amgen av de största i branschen.
Förklaringen kan som sagt vara att många placerare prioriterar riskspridning och därför accepterar ett lägre avkastningskrav, när de gör sin analys och diskonterar framtida vinster och/eller kassaflöden. Ur det perspektivet finns inget rätt svar vad en aktie eller aktiemarknad är värd – utan bara ett val för var och en att avgöra om det verkar troligt att det egna avkastningskravet blir uppfyllt. Men det är viktigt att vara medveten om att det finns argument för att läkemedelsaktier framöver kommer att ge lite lägre avkastning än världsindex.