Dubbel risk i småbolagsfonder

Aktier i svenska småbolag är dubbelt så dyra, mätt som p/e, jämfört med börsen bjässar. Detta trots att storföretag som Hennes & Mauritz och Handelsbanken har starkare konkurrensfördelar, vilket gör att även nästa börsras troligen blir större för småbolagsfonder.

Jonas Lindmark 2014-05-28 | 12:17
Facebook Twitter LinkedIn

Våren har bjudit på en fortsatt stadig uppgång på Stockholmsbörsen. Den jämna uppgång kring en trend på 20 procent värdeökning per år som började sommaren 2012 håller i sig och verkar påverkas bara högst tillfälligt av dåliga nyheter från omvärlden. Vinnare bland Sverigefonderna är de småbolagsfonder som satsat rätt och prickat spekulanternas favoriter bland börsbolagen.


Men efter en så lång uppgång, i snitt 125 procent upp de senaste fem åren, är det rimligt att fråga sig om aktiekurserna har stigit för högt. Hur stor är risken att oväntade dåliga nyheter ger ett plötsligt börsras?


Morningstar har drygt 100 aktieanalytiker som täcker över 1600 börsaktier runt om i världen med en gemensam metodik, så deras analyser kan användas för att ge en fingervisning om svenska aktier tydligt avviker jämfört med resten av världen. Globalt sett är värderingen rimlig, aktiekurserna var per 16 maj i snitt 102 procent av vårt fundamentalt beräknade ”fair value”.


Morningstar gör individuella analyser av de åtta största svenska börsbolagen: de tre största bankerna plus Ericsson, H&M, SCA, Tele2 och Teliasonera. De som sticker ut är bankerna SEB och Handelsbanken som när detta skrivs handlas 37 respektive 16 procent över ”fair value”. Men de övriga sex är tillsammans precis på det globala snittet, 102 procent. Bankernas avvikelse fanns redan när jag skrev min förra marknadskommentar (”Dyra banker i Sverigefonderna”, länk till höger) så kanske finns tillräckligt med investerare som vill betala extra för svenska banker. Eller också har Morningstars bankanalytiker Dan Werner överskattat hoten mot banker i Norden.


Dubbelt så dyra småbolag


Men det är helt annorlunda med de svenska småbolagen, särskilt om värderingen jämförts med det klassiska nyckeltalet p/e (dagens aktiekurs dividerat med senast rapporterad vinst eller en vinstprognos).


P/-tal kan vara luriga, särskilt när vinsterna är prognoser och genomsnitten är ovägda. Men för att jämföra olika grupper aktier på en viss marknad ger de ändå en fingervisning och totalt för 370 aktier i företag på Stockholmsbörsen som redovisat vinst är ovägt snitt-p/e nu uppe i 33. Även när förlustbolagen är bortrensade så finns alltså så många högt värderade aktier att det tar 33 år med senast rapporterad vinst per aktie innan summan i snitt räcker till att köpa aktien.


Fast det är främst småbolag som har dyra aktier mätt som p/e-tal. För de 23 börsbolag som har ett börsvärde över 100 miljarder kronor är vinstmultipeln i snitt 22 med historiska vinster och bara 13 när p/e beräknas med snittprognoser för 2015 års vinst. För aktier i börsbolag med börsvärde mellan 1 och 100 milljarder kronor är historiskt snitt-p/e 29 och baserat på vinstprognoser är snitt-p/e 16.


De verkliga småbolagen med börsvärde under 1 miljard kronor har i genomsnitt p/e 46 baserat på historiska vinster och p/e 33 baserat på vinstprognoser enligt analysverktyget Morningstar Direct. Det betyder att aktieplacerare i genomsnitt betalar lite mer än dubbelt så mycket för aktier i småbolag jämfört med aktier i de största börsbolagen som Atlas Copco, Ericsson, Hennes & Mauritz, SCA, SEB, Handelsbanken och Volvo.


Visst är det möjligt att framtidsutsikterna för många av dessa småbolag är mycket bättre och att det är troligt att deras vinster kommer att växa snabbare (vilket är den vanligaste motiveringen av höga p/e). Men totalt sett tycker jag det är tveksamt om fördelen för mindre företag är så stor. Morningstars analyser visar tvärtom att det är vanligare att de allra största börsföretagen har extra starka långsiktiga konkurrensfördelar (”wide moat”), medan småbolag mer sällan når uthållig överlägsenhet i sin bransch.


Dubbel risk


Flera förvaltare av Sverigefonder som jag har pratat med under 2014 är skeptiska och varnar att det gäller att undvika de aktier som blivit uppenbart övervärderade. Ett problem med aktier i småbolag är att de är känsliga får inflöden av pengar från stora utländska investerare som ”köper index” och därmed bjuder upp kurserna kraftigt för de aktier som har svag likviditet. Fondförvaltare behöver också ta hänsyn till att ”momentum” (branta uppgångar) lockar vissa investerare, så att det kan löna sig om man är snabb att satsa på aktier som plötsligt stiger kraftigt.


Baksidan av denna känslighet är att den gäller även åt andra hållet: oväntade dåliga nyheter som ger en börsnedgång kommer att slå hårdare mot de småbolagsaktier som spekulanterna just nu gillar. Även totalt sett gör det rimligen att risken nu är större i småbolagsfonder. Detta mönster var tydligt både 2008 och 2011, så bli inte förvånad om det upprepas nästa gång Stockholmsbörsen får ett hack nedåt.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar