Skeptiska sparare, trots starka IT-aktier

PPM-spararna håller fast vid sina IT-fonder, men i övrigt är intresset svalt trots bra resultat de senaste sju åren. Inte ens de senaste årens många artiklar om börsutvecklingen för Apple och Facebook verkar ha påverkat. Just nu verkar det klokt.

Jonas Lindmark 2014-04-16 | 13:04
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste sju åren, med undantag av våren och sommaren 2012, har IT-fonderna stadigt överträffat genomsnittet bland aktiefonder ända sedan början av 2007. Även första kvartalet i år har uppgången fortsatt, men med en svacka den senaste två veckorna.


63 procent ägs via PPM


Ändå är intresset fortsatt svalt, särskilt jämfört den extrema fokuseringen kring år 2000. Av totalt 20 miljarder kronor som finns i de tio svenskregistrerade fonderna i Morningstars kategori ”Ny teknik” per 31 mars, så tillhör 12,7 miljarder PPM-spararna. Sammanlagt är det 438.000 svenskar som har valt en IT-fond för den statliga premiepensionen, men de flesta av dessa val gjordes när PPM startade hösten 2000, innan förhoppningarna om framtiden för många företag i branschen kraschade ett par år senare.


Dominansen har ökat, för fem år sedan var PPM-andelen 58 procent men nu har den ökat till 63 procent. Ökningen beror troligen på att Pensionsmyndigheten fortsätter att sätta in pengar varje år enligt senaste val, medan intresset hos svenska folket i övrigt verkar svagt.


Tre av de tio svenska IT-fonderna har fått över 90 procent av kapitalet från PPM-väljare och allra högst ligger Öhman IT-fond med 98 procent. Lägst ligger Gustavia Ny Teknik med 26 procent. Störst är Robur Contura som var den allra populäraste PPM-fonden hösten 2000 och numera har bytt namn till Swedbank Robur Technology. Av 10,2 miljarder kronor i fonden stod Pensionsmyndigheten för 7,5 miljarder per 31 mars.


Andelen av premiepensionen hos Pensionsmyndigheten som är placerad i IT-fonder har dock minskat kraftigt. I december 2000 var det 11 procent av de aktiva väljarnas pengar som var placerade i kategorin. 12,7 miljarder per 31 mars av totalt 616 miljarder kronor inom PPM är bara 2 procent. Minskningen är rimligt i takt med att fondspararna lär sig hur svårt det är att lyckas spå rätt bland länder och branscher, vilket gör att andelen som placeras i breda fonder ökar.


Svalt intresse


Mer förvånande är att intresset är så svagt inom övrigt fondsparande. Apple har de senaste åren periodvis haft positionen som världens största börsföretag och intresset i samband med Facebooks börsintroduktion var stort. Detta verkar ha lockat få nya fondsparare till kategorin. Kanske är förklaringen helt enkelt att de senaste tio årens återkommande börsras har gjort fondspararna mer skeptiska till branschens möjlighet att hålla vinstmarginalerna uppe.


Just nu verkar det klokt. De senaste åren är USA-aktier vinnare och bland dessa har många av IT-bolagen utvecklats starkt. Som jag skrev om tidigare i år (”Oroande mycket IT i globalfonderna”, länk ovan till höger) är det ett fåtal bjässar som Apple, Google och Microsoft vars aktiekurser pressas uppåt när indexfixerade förvaltare köper. Och det är inte bara i de svenska IT-fonderna som deras dominans är stor, även i USA-fonderna är IT största bransch. Visst kan världsekonomin fortsätta att stärkas och börsuppgången hålla i sig, men det verkar troligt att andra länder och andra branscher blir vinnare framöver.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar