Starkt motstånd mot frihandel i Tokyo

Trots att Japan är ett av världens mest framgångsrika exportländer, så går det fortsatt trögt att komma överens om ökad frihandel och andra reformer som behövs för att få fart på ekonomin. Besvikelse gör att Tokyobörsen faller.

Jonas Lindmark 2014-03-05 | 17:14
Facebook Twitter LinkedIn

Efter stark utveckling förra året med en uppgång på i snitt 25 procent har Japanfonderna börjat 2014 svagt. I snitt är värdeminskningen 5 procent fram till 4 mars, medan både Europa- och USA-fonder samtidigt har stigit 3 procent.


Det är svårt att veta vilka nyheter som främst har ökat investerarnas skepsis till Tokyobörsen, men en viktig förklaring är rimligen det växande kinesiska militära hotet (se ”Kinas krigsmakt bakom börsnedgång”, länk ovan till höger). En annan är att tillväxten i den asiatiska ekonomin och därmed Japans export ser ut att bromsa in.


Även den politiska utvecklingen i Tokyo spelar roll, främst när den påverkar sannolikheten att premiärminister Shinzo Abe ska lyckas att med sina ”tre pilar” få fart på landets ekonomi. Två av åtgärderna, ökad penningmängd för att få fart på inflationen och ökade statliga utgifter för att få fart på konsumtionen, har redan verkat i ett år men BNP ökade bara 1 procent förra året. Den tredje gruppen åtgärder, ekonomiska reformer, går trögt.


Trögt nå genombrott


Trögheten syns tydligt i förhandlingarna om ökad frihandel som 12 länder försöker skapa inom Trans-Pacific Partnership (TPP). Premiärminister Abe har sagt att TPP är en viktig del av hans ”tredje pil” men ändå är det Japan som enligt The Economist har svårast att komma överens med de övriga 11 länderna. Konflikten gäller främst de handelshinder som skyddar Japans biltillverkare och jordbruk. Handelsministrarna hade satt som mål att komma överens under 2013, men vid en presskonferens i Singapore 25 februari meddelade de att stora klyftor återstår att överbrygga.


Även med EU har Japan förhandlat om ökad frihandel, utan att komma överens trots att deras beräkningar visar att både BNP och export skulle öka kraftigt. Mitt intryck är att huvudproblemet i japansk politik fortsätter att vara att starka grupperingar blockerar nästan alla förändringar (se ”Särintressen blockerar reformer i Tokyo”).


Efter förra årets börsuppgång på 25 procent räknat i svenska kronor och ännu mer i yen (som försvagades mot kronan), så är en hel del förhoppningar om tillväxt och ökade vinster inräknade i aktiekurserna. Därmed är det naturligt att dåliga nyheter ger besvikelse och vinsthemtagning på Tokyobörsen.


Utvecklingen resten av 2014 hänger till stor del på om den inhemska konsumtionen tar fart, samt om regeringen Abe lyckas genomdriva efterlängtade ekonomiska reformer. Tyvärr har det redan gått väldigt många år utan framgång på dessa områden, så sannolikheten för genombrott verkar låg.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar