Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Dyra banker i Sverigefonderna

Efter två års brant uppgång är Stockholmsbörsen dyr, eftersom lönsamheten inte hängt med uppåt. Ett tydligt exempel är storbankerna som enligt Morningstar i snitt är 19 procent övervärderade.

Jonas Lindmark 2014-02-19 | 13:19
Facebook Twitter LinkedIn

Under 2013 steg Sverigefonderna i snitt 27 procent och hittills i år har uppgången fortsatt 2 procent till.


Börsutvecklingen har dock inte varit normal jämfört med tidigare år då konjunkturen förbättras, för bland storbolagen är bankerna vinnare medan många exportföretag inte alls hängde med uppåt. I bakgrunden finns finanskrisen, som fått centralbankerna att pressa ned räntorna vilket skapat stora snedvridningar på finansmarknaderna.


Dyra banker


De fyra svenska storbankernas aktiekurser har återhämtat sig dramatiskt efter finanskrisen. 2012 gav de en total avkastning på i snitt 35 procent och förra året i snitt 47 procent.


Enligt Morningstars bankanalytiker Erin Davis är de nu rejält övervärderade. Dagens aktiekurs för Nordea på 89 kronor är 14 procent över ”fair value”, Handelsbanken för 320 kronor är 11 procent över vår riktkurs och SEB för 86 kronor är hela 32 procent övervärderad. Det gör att SEB är en av fyra bland 22 storbanksaktier i Europa som just nu bara har två stjärnor i Morningstar Rating Overall. I andra branscher är värderingen av svenska storbolagsaktier mer rimlig, aktiekurserna för både Ericsson, H&M och Teliasonera ligger nära Morningstars ”fair value”.


Det räcker dock inte för att skapa fortsatt börsuppgång i samma takt som hittills. Didner & Gerge sammanfattar problemet på ett kärnfullt sätt i sin färska årsberättelse för fonderna: ”Om 2013 var året då börsen stimulerades av att besvikelser uteblev så måste 2014 bli året då förväntningarna börjar infrias.” Förvaltarna avslutar sin analys försiktigt optimistiskt: ”Företagen anses i allmänhet vara i god ordning och även en marginell förbättring av konjunkturen kan ge en stark vinstökning.”


Utebliva besvikelser räcker inte


Jag är mer pessimistisk. Det syns få tecken på en tydlig förbättring av sysselsättning och konsumtion det närmaste året, vare sig i Sverige eller utomlands. Finanskrisens efterverkningar sitter i och avtar väldigt långsamt. Men eftersom aktiekurserna stigit så kraftigt de senaste två åren räcker det inte längre med uteblivna besvikelser för fortsatt brant börsuppgång – nu krävs att optimisternas förhoppningar infrias. Och det är inte alls självklart.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar