Kinas krigsmakt bakom börsnedgång

Den senaste veckan har världens aktiebörser backat brant och Kinafonderna är bland förlorarna. En påminnelse i Davos om den infekterade regionala maktkampen mellan Japan och Kina räckte för att ta död på januarieffekten.

Jonas Lindmark 2014-01-30 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

Januari brukar vara en bra månad för aktiemarknaden. Det är ologiskt rent ekonomiskt, men psykologi som har att göra med fokus på förra årets vinnare och nya pengar som behöver investeras brukar ändå göra januari till vinnare.


Så såg det ut att bli även i år. Fram till 22 januari visade börsindex i både London, New York och Stockholm en tydlig uppgång på 2 procent.


Då höll Japans premiärminister Shinzo Abe ett tal vid World Economic Forum i Davos, där han varnade för att ökade militärutgifter hotar den ekonomiska tillväxten i Asien. Han jämförde dagens situation i Asien med de starka ekonomiska relationerna mellan England och Tyskland innan första världskriget. Utan att nämna Kina vid namn var Abes budskap ändå tydligt och Kinas utrikesminister Wang Yi svarade att Abe syftar till att undfly ansvaret för landets aggressiva historia.


Direkt nästa morgon startade en brant börsnedgång i Asien, som smittade av sig på resten av världen. Förlorare den senaste veckan fram till 29 januari är Turkietfonder, Rysslandsfonder, Afrikafonder och andra tillväxtmarknadsfonder. Men aktiefonder generellt har backat 3 procent och Kinafonderna 4 procent.


Incident ger säljtryck


Kina har de senaste tio åren brant ökat sina militärutgifter, och enligt det svenska forskningsinstitutet SIPRI var landets verkliga kostnader 2012 nästan 50 procent större än de officiellt rapporterade. Nästa steg är att en serie hangarfartyg, som ökar risken för incidenter kring omstridda obebodda öar i regionen.


Jag tror inte att den faktiska sannolikheten för krig i Asien har ökat de senaste månaderna. Sedan länge finns förutom hårda ord mellan Kina och Japan även andra mer akuta konflikter där Nordkorea, Pakistan och Thailand är inblandade (se min kommentar för ett år sedan ”Militära konflikter ger köptillfälle”). Men sannolikheten har ökat att någon militär incident ger en upptrappning som får många fler investerare på aktiemarknaden att trycka på säljknappen. Och de som försöker ligga ett steg före tryckte därför på säljknappen direkt när de läste vad Abe sa i sitt tal i Davos.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar