Oroande mycket IT i globalfonderna

Tre starka år har gjort att USA åter är 50 procent av världsindex. Och de största IT-bolagen dominerar i New York, vilket gör att IT-fonderna ger stor överlappning även med globalfonder.

Jonas Lindmark 2014-01-16 | 18:33
Facebook Twitter LinkedIn

De svenska IT-fonderna har nästan bara amerikanska storbolag bland de 10 största innehaven. Verktyget X-Ray i sökningen här på sajten (sidan ”Överlapp”) visar den totala dominansen: i genomsnitt 7 procent av IT-fondernas kapital är investerat i Apple, 6 procent i Google, 5 procent i Microsoft, 3 procent i Oracle och innehaven är i snitt 2 procent i Cisco, Qualcomm, EMC, IBM, Ebay och Intel . Totalt en dryg tredjedel av pengarna är placerade i de största och mest välkända branschbjässarna. Alla tio är amerikanska börsbolag.


Undantaget är främst fonden Swedbank Robur Ny Teknik (fd Banco Teknik & Innovation) som har 66 procent placerat i Sverige. En viss övervikt svenska aktier, i båda fallen 23 procent, finns även senast rapporterad portfölj från Lannebo Vision och Öhman IT-fond. Men de stora IT-fonderna hos Handelsbanken, Länsförsäkringar, SEB och Swedbank har alla över 80 procent placerat i USA.


Även USA och global


Dessutom har IT-branschen under finanskrisen ökat sin andel av hela börsvärdet i New York och en jämförelse av de tio största svenska USA-fonderna (ny ”Överlapp” i Morningstar X-Ray) visar att de också har IT-aktier bland de största innehaven. Topp tre i USA-fonderna är Apple (2,8%), Google (1,9%) och Microsoft (1,9%). Därefter kommer företag i andra branscher som Exxon, Johnson & Johnson och Wells Fargo. Först på plats tio i USA-fonderna dyker Oracle upp. Men det räcker för att IT-bolagen ska vara största bransch med 18 procent, strax före Finans med 15 procent. Högst ligger Folksam USA med 21 procent ”Teknik” och lägst SEB Nordamerika med 13 procent.


Och till hälften gäller detta även globalfonderna, för börsuppgången i New York har varit större än resten av världen de senaste tre åren och lyft USA tillbaka till samma position som vid slutet av 1990-talet: 50 procent av världsindex. De globala indexfonderna innehöll vid årsskiftet mellan 47 och 53 procent USA-aktier.


Men uppgången i New York under 2013 har gjort att många nu varnar att värderingarna där är alltför höga i ett historiskt perspektiv. Väldigt många amerikanska börsbolag har nått nya rekord i vinstmarginal, men skulle deras vinster återvända till det historiska genomsnittet de senaste tio åren så blir p/e-talen oroande höga.


Koppla detta till att indexfonder främst köper aktier i de största börsbolagen och att stora pengaflöden har gått till USA det senaste året, så blir det uppenbart att risken är stor att det mer är köptryck än fundamental analys som drivit upp de största IT-bolagens aktiekurser.


En risk för svenska fondsparare som har kvar gamla innehav i IT-fonder men även sparar i USA- och globalfonder är att innehaven totalt i branschen största bolag nu har blivit så stora att de ger onödigt hög risk att drabbas av oväntade dåliga nyheter. Du kan själv kontrollera genom att granska ditt eget fondsparande med Morningstar X-Ray. En tillfällig portfölj går att skapa direkt i sökningen genom att bocka för fonderna i rutan till vänster om fondnamnet och sedan klicka på ”X-Ray” ovanför tabellen. Är du medlem och inloggad kan du även spara listan med fondinnehav i vår Portföljhanterare (gratis tjänst).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar