Japanfonderna klättrade brant till en topp redan i mitten på maj, med en avkastning på över 25 procent sedan årsskiftet. Men därefter har utvecklingen varit hackig, både Europa och USA har utvecklats bättre och kommit ikapp.
Tokyobörsen har haft hjälp av att japanska yenen föll brant i slutet av 2012 och första kvartalet i år. Orsaken till att yenen föll var främst att premiärminister Shinzo Abe vann valet och lovade en extremt expansiv politik för att få fart på inflationen i Japan.
Reformer under hösten
Fram till valet i juli var det förståeligt att premiärminister Abe väntade med att lansera ekonomiska reformer, men då fick regeringspartet LDP en stark majoritet i båda husen. Med nästan fyra år kvar till nästa val var den här hösten bästa möjliga tillfälle för genomgripande ekonomiska reformer, eftersom de positiva effekterna borde hinna synas på fyra år.
För att öka produktiviteten i ekonomin och därmed välståndet behöver Japan genomgripande reformer av bland annat jordbruket, sjukvården och arbetsmarknadens regler. Dock ger drastiska förändringar av regelverket troligen inledningsvis negativa effekter, så ett problem är hur Japan ska kunna genomföra tillräckligt drastiska reformer utan att de inledande negativa effekterna dominerar. En lösning som regeringen uppges ha diskuterat är att kalla de tre storstäderna Tokyo, Osaka och Nagoya för speciella ekonomiska zoner (tokku) och där öppna upp för förändringar som svagare anställningstrygghet, friare immigration, industriellt jordbruk, effektivare sjukvård och andra typer av avregleringar.
Men enligt senaste numret av The Economist syns tydliga tecken på att regeringen misslyckas med att övervinna de starka särintressen som tjänar på gamla strikta regelverk. Bara premiärminister Abe, regeringsminister Yoshihide Suga och jordbruksministern Yoshimasa Hayashi är tydligt inriktade på reformer, medan resten av regeringen verkar sakna både intresse och talang att genomdriva avreglering.
Rimligen är det främst arbetsmarknaden som behöver reformeras. Hittills har det i Japan varit extremt stor skillnad i villkor för ”insiders” (med livstids anställning) och ”outsiders” (med tillfälliga vikariat). Nya regler som gör möjligt att avskeda fast anställda på grund av arbetsbrist skulle rimligen göra att företagen vågar ge fast anställning till fler av de tillfälligt anställda. Därmed ökar tryggheten och konsumtionsviljan, vilken snabbt kan ge en positiv spiral och ett lyft för hela ekonomin.
Hackig Tokyobörs
Den hackiga utvecklingen på Tokyobörsen sedan i maj kan tolkas på flera sätt. En tolkning är att långsiktiga investerare lockats ta hem vinster efter den väldigt branta börsuppgång som började i november förra året, men att kortsiktiga spekulanter skapar återhämtningar. En annan är att börsutvecklingen speglar en fortsatt politisk osäkerhet. Men mitt intryck är att fortsatt uppgång från dagens nivå sker först om regeringen lyckas genomdriva de drastiska ekonomiska reformer som Japan behöver. Och det verkar osannolikt.