Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Gapet ned till tillväxtmarknader oroande stort

Stockholmsbörsens fortsätter brant uppåt – samtidigt glider Brasilien, Indien och Turkiet vidare nedåt. Frestelsen borde öka att åtminstone få hälften av de 85 procent uppgång som krävs för att förlorarna ska komma ikapp.

Jonas Lindmark 2013-11-13 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn

Sverigefonderna har hittills i år stigit 23 procent (fram till 12 november). Småbolagsfonderna i gruppen är i genomsnitt upp 32 procent och vinnarna Didner & Gerge Småbolag och Lannebo Småbolag har klättrat över 40 procent.


Men spridningen är ovanligt stor. Det finns även Sverigefonder som inte ens segat sig upp 15 procent under samma period. Och indexfonder som enbart köper de trettio största aktierna har hittills 2013 stigit 20 procent.


Förklaringen är att det varit ännu större spridning bland enskilda aktier. Förlorarna som backat under 2013 är främst råvarubolag (Boliden, SSAB, Lundin) och verkstadsbolag (Sandvik, Volvo, Scania, Atlas Copco) . Vinnarna bland storbolagen är främst tjänsteföretag (ICA, Kinnevik, MTG, NCC, Axfood).


Och bland småbolagen finns många som stigit mycket, mycket mer. Arcam, Opus, Fingerprint, Oasmia, Shelton och Allenex har alla stigit över 200 procent.


Varningssignal


För mig är detta en varningssignal. Fram för allt är det oroande att intresset samtidigt är så svagt för de investeringar internationellt som brukar stiga brant under börsuppgångar. Brasilienfonder, Indienfonder och Turkietfonder är på minus under 2013. Både Kina- och Rysslandsfonderna är bara svagt på plus.


Visst utvecklas svensk ekonomi hyfsat och många svenska börsbolag tjänar bra med pengar, så stigande aktiekurser är rimliga. Men värderingen av olika aktier görs även relativt, vilket betyder att om aktiekurserna i andra länder samtidigt faller kraftigt så kommer fundamentala investerare till slut att tycka att Stockholmsbörsen blivit dyr.


Gapet mellan svenska småbolagsfonder och de flesta tillväxtmarknader började vidgas redan 2010. Även om alla typer av aktiefonder drabbades under raset i augusti 2011, så har gapet fortsatt att vidgas. Men det är först i år som utvecklingen tydligt gått åt olika håll. Särskilt tydlig är skillnaden jämfört med Brasilien- och Indienfonder, som i snitt har fallit 30 procent på tre år, medan svenska småbolagsfonder samtidigt har stigit 30 procent. För att komma ikapp skulle Brasilien och Indien behöva stiga 85 procent. Eller omvänt skulle svenska småbolag behöva tappa 46 procent.


Frestelsen


Fast jag påstår inte att felvärderingen är så stor. Dels fanns en överdriven optimism om styrkan i återhämtningen i tillväxtländerna under 2009 och 2010. Dels har svensk ekonomi som sagt haft en hyfsat stark utveckling, åtminstone jämfört med snittet i Europa, vilket gör det rimligt att fler investerare lärt sig uppskatta Stockholmsbörsen.


Men min känsla är att gapet har blivit för stort. Frestelsen borde öka att försöka få åtminstone hälften av de 85 procent uppgång som krävs för att förlorarna ska komma ikapp. Alternativt kommer någon plötslig negativ chock som skrämmer aktiemarknaden, vilket brukar slå hårdast mot de aktiekurser som nyligen har stigit mest.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar