Antalet alternativ för att investera i Latinamerika inom PPM har ökat kraftigt. Vid det första valet hösten 2000 fanns två fonder att välja på, Carlson och ING. Idag finns tio alternativ, varav tre från de svenska storbankerna. Dessutom finns numera tre rena Brasilienfonder.
Precis som förr är det två aktiemarknader som dominerar i regionen, Brasilien och Mexiko. Den svaga utvecklingen i Brasilien de senaste tre åren har dock gjort att Latinamerikafonderna nu placerar en större andel än tidigare i Mexiko.
En kontroll av de tio Latinamerikafonderna inom PPM med Morningstars verktyg X-Ray visar att hälften av deras vanligaste aktier numera är börsnoterade i Mexico (bocka i till höger om fondernas namn i vår fondsökning, klicka på ”X-Ray” ovanför tabellen och välj sidan ”Överlapp”). Allra vanligast aktie, som finns i nio av tio Latinamerikafonder, är regionens största dryckestillverkare Fomento Economico Mexicano, som även är näst största ägare i holländska Heineken. Övriga fyra mexikanska börsbolag bland de tio vanligaste aktierna i Latinamerikafonderna är America Movil (telekom), Banorte (bank), Grupo Mexico (gruvbolag) och Alfa (konglomerat).
Både gott och ont
Men kontrasterna är stora och närheten till USA påverkar på både gott och ont. Å ena sidan fantastiska exportmöjligheter, tack vare frihandel inom NAFTA. Till exempel har flera stora biltillverkare dragit nytta av den billiga arbetskraften och fler bilar tillverkas idag i Mexiko än norr om gränsen. Å andra sidan gör de extrema klyftorna mellan fattiga och rika att många lockas in i brottslighet, som till stor del får sina intäkter genom smuggling av narkotika in i USA.
Brottsligheten verkar vara Mexikos största problem, bland OECD-länder är det bara Sydafrika som har en högre andel drabbade invånare. Mordfrekvensen är hög och efter att förre presidenten Calderon förklarade krig mot den organiserade brottsligheten har 60.000 människor dödats, främst i strider mellan rivaliserande gäng. När den nuvarande presidenten Enrique Peña Nieto tillträdde i december 2012 så bytte han strategi och försökte skapa bättre möjligheter i de fattigaste områdena. Men även om antalet mord hittills i år har minskat, så har antalet kidnappningar ökat. Enligt det statliga statistikinstitutet INEGI passerade det totala antalet kidnappningar 100.000 förra året och uppgången fortsätter i år. Brottsligheten skrämmer många investerare och enligt The Economist har president Peñas misslyckats med sitt vallöfte att skapa en ny federal polis av 40.000 soldater från armén.
I detta perspektiv är det inte så konstigt att även börsen i Mexico City har backat i år och att återhämtningen de senaste månaderna har varit svagare än på andra tillväxtmarknader. Latinamerikafonderna har i snitt backat 9 procent i år, fram till 23 oktober. Fast börsföretagen fortsätter att tjäna pengar även i Mexiko, så det handlar mer om en fortsatt tillnyktring, efter en väldigt brant börsuppgång under perioden 2003-2007.