De senaste tre åren har skillnaderna i avkastning mellan olika typer av branschfonder varit ovanligt stor. Läkemedelsfonder är vinnare och IT-fonder har klarat sig bra, medan råvarufonder och särskilt guldfonder har backat i värde. Även fonder inriktade på BRIC-länderna och branscherna energi, finans och industri har haft svårt att ta igen raset sommaren 2011.
Men även inom IT-branschen är skillnaderna stora. Några bjässar som Apple, Samsung och Google har nästan dubblat sina aktiekurser på tre år, medan andra aktier som Oracle och Cisco har stigit marginellt. På Stockholmsbörsen är det främst medelstora bolag som Axis och Net Entertainment som flera år i rad glatt sina aktieägare med hög avkastning, medan bjässen Ericsson bara nätt och jämt återhämtat aktiekursen till nivån i juni 2011, innan eurokrisen.
Frågan nu är förstås om IT-aktiernas höga avkastning kommer att fortsätta. Det senaste halvåret verkar det vara trygghet som främst har lockat världens kapitalförvaltare, ett vanligt argument är att när Federal Reserve i USA pressat ned räntorna genom att köpa statsobligationer för 85 miljarder dollar per månad så har det tvingat de investerare som sålt att leta efter andra placeringar som ger högre förväntad avkastning men upplevs som nästan lika säkra. På aktiemarknaden är det främst stora välkända börsbolag med stabila framtidsutsikter som ses som säkra, och många av dessa finns i USA i branscherna läkemedel och ny teknik.
Revansch för Europa
Framöver tycker jag det verkar troligt att fokus flyttas från trygga företag till att undvika inflation och fallande valutakurser, men dessutom försöka hitta undervärderade börser. Kanske är detta delvis det som redan börjat hända under september, när dollarkursen backat rejält och flera aktiebörser i Europa fått rejäl revansch. Vinnare både under den senaste månaden och tredje kvartalet är Italienfonder, Spanienfonder och Finlandsfonder. Även Sverigefonderna har utvecklats starkt, särskilt småbolagsfonder.
I ett längre perspektiv finns stort utrymme upp till tidigare kursrekord för små aktiemarknader med svag utveckling de senaste åren, medan de stora IT-bolagen i USA redan är högt värderade med aktiekurser långt över nivån före finanskrisen. Jag har hoppats på denna omsvängning länge, redan i mars 2012 satsade jag på en Spanienfond (”Spanien och mer hedge i min tjänstepension”).
Har jag rätt så följer nu flera år då de aktiefonder som ännu inte återhämtat sig efter finanskrisen får revansch. Fast jag har haft fel förr, så skyll inte på mig om världens investerare istället återvänder till att hellre köpa Apple och Google.