Stort försprång för USA-fonderna

Dollarn har backat under sommaren men börserna i New York har fortsatt upp, så USA-fonderna har ökat försprånget framför tillväxtmarknaderna. Avståndet står sig troligen fram till nyår.

Jonas Lindmark 2013-08-29 | 13:15
Facebook Twitter LinkedIn

USA-fonder fortsätter att vara bland årets vinnare, även om uppgången har stannat av under sommaren. Inbromsningen beror delvis på att dollarkursen har backat tillbaka, efter en topp i början av juli på 6,80 har växelkursen halkat tillbaka till 6,50 kronor, samma nivå som vid årsskiftet.


Obligationer förlorare


Den starka uppgången gäller därför numera bara börserna i New York, många av räntefonderna som placerar i USA är tvärtom förlorare. Det beror på att räntorna på amerikanska statsobligationer har stigit brant under sommaren, 10-åringen från strax under 2 procent till 2,8 procent, vilket skapat en rejäl värdeminskning på de längsta löptiderna. I snitt har de långa räntefonderna som köper dollarpapper därför backat 6 procent de senaste tre månaderna.


Som förklaringen till att intresset för statsobligationer minskat anges ofta att centralbanken Federal Reserve sedan i maj har signalerat att bankens stödköp av obligationer för 85 miljarder dollar per månad (QE3) troligen kommer att börja minska under hösten (”tapering”). Förväntningar om minskat tillflöde av likviditet påstås ibland även ha bidragit till svagare utveckling på aktiemarknader runt om i världen, men jag tvivlar starkt på att aktieinvesterare runt om i världen påverkas så starkt av ändrade förväntningar för dollarräntorna under det närmaste året.


Bland aktiefonder som investerar i USA är småbolagsfonderna vinnare, som så ofta under branta uppgångar. Men skillnaden är inte så stor, snittet för småbolagsfonder är 24 procent upp sedan årsskiftet medan indexfonder som enbart investerar i storbolag har stigit 18 procent. Kontrasten är däremot stor mellan USA-aktier och genomsnittet bland tillväxtmarknader, där nedgången varit brant under sommaren och inte bara raderat ut uppgången tidigare i år utan även gjort att värdeminskningen sedan årsskiftet i snitt är 6 procent.


Avståndet står sig


Resten av 2013 tycker jag det verkar troligt att nuvarande avståndet står sig, eftersom skillnaden i avkastning mellan världsdelar har blivit så stor. Visst borde kursfallen på tillväxtmarknader locka fyndköpare som bidrar till återhämtning, men de lyckas knappast överträffa säljtrycket från investerare som är besvikna efter tre dåliga år i rad.


Den kraftiga börsuppgången i Europa och USA både 2012 och hittills i år lockar å andra sidan rimligen till en hel del vinsthemtagning, som dock motverkas av att mot slutet av hösten drar årets vinnare till sig köporder från placerare som vill kunna visa upp dessa aktier. Efter årsskiftet brukar förra årets mönster stå sig under januari, men sedan tar nya trender över.


Gå mot strömmen


Ändå kan det löna sig att vara tidigt ute och köpa innan trenderna har vänt. Kristoffer Stensrud, välkänd förvaltare av Skagen Kon-Tiki, skriver i en gästkrönika i Privata Affärer (8-2013) att den senaste tidens generella utförsäljningar av aktier på tillväxtmarknader har skapat köplägen: ”Att gå mot strömmen och köpa impopulära och undervärderade företag kan på kort sikt se ut som dåliga investeringar. På lång sikt har vi emellertid bra erfarenheter.”


Detta gäller särskilt för Skagen som förvaltar många miljarder och alltså behöver köpa miljontals aktier, vilket tar tid när likviditeten är liten. Men även för småsparare är det lättare att gå mot strömmen under en nedgång än att pricka den exakta vändpunkten.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar